Skip to main content

Μέτρα της Βουλγαρικής Κυβέρνησης για οικονομική ανάκαμψη

Προβλέπεται η επίτευξη ισοσκελισμένου κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 και ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών με περιστολή 15%
Πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και σταθεροποίησης που καλύπτουν χρονική περίοδο εννέα μηνών (27.07.2009 – 27.04.2010), ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο Βουλγαρίας σε πρόσφατη σύσκεψή του.Τα σχετικά μέτρα οικονομικής ανάκαμψης, που υιοθετήθηκαν κατόπιν διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς,  εντάσσονται στις εξής θεματικές ενότητες, σύμφωνα με ενημέρωση του ελληνικού γραφείου ΟΕΥ:

Μακροοικονομική Σταθερότητα

Προβλέπεται η επίτευξη ισοσκελισμένου κρατικού προϋπολογισμού για το 2009, ο εξορθολογισμός  των δημοσίων δαπανών με περιστολή 15% και περαιτέρω μείωση τους το 2010, η βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η καταπολέμηση της διαφθοράς στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων και η διατήρηση του ΦΠΑ σε ποσοστό 20%. Σχεδιάζεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εισδοχή της Βουλγαρίας στην ζώνη του ευρώ και η προετοιμασία για υποβολή αιτήματος ένταξης στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ).

Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ήδη μειώθηκε το κόστος ίδρυσης Ε.Π.Ε. στο συμβολικό ποσό του ενός ευρώ. Προαναγγέλλεται η προοδευτική μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως και 5% κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης, η ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ και η βελτίωση του νομικού καθεστώτος των δημοσίων προμηθειών και των διαδικασιών πτώχευσης.  Εισάγεται μηχανισμός επόπτευσης κεφαλαίων που διατίθενται από τη Bulgarian Development Bank σε εμπορικές τράπεζες για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων.

Τόνωση αγροτικής παραγωγής

Προβλέπεται ο τερματισμός της αλλαγής χρήσεων δασικής γης, η ταχεία ολοκλήρωση του συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής ζωικού κεφαλαίου, η ενίσχυση των γεωργικών εισοδημάτων με την αυστηρή εφαρμογή του καθεστώτος ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης και η αξιοποίηση δυνατοτήτων παραχώρησης κρατικών εκτάσεων σε αγρότες.

Ταχεία υλοποίηση έργων υποδομής

Θα πραγματοποιηθεί ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας του έργου πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, καθώς και εκτίμηση των γενικότερων ενεργειακών αναγκών στα Βαλκάνια.  Σχεδιάζεται η μετατροπή των κρατικών επιχειρήσεων ενέργειας σε δημόσιες επιχειρήσεις και η εισαγωγή του 15% των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Θα επιδιωχθεί η ταχεία ολοκλήρωση έργων υποδομών μεγάλης κλίμακας στα πλαίσια των επιχειρησιακών προγραμμάτων Μεταφορές και Περιβάλλον.

Προώθηση της απασχόλησης

Σχεδιάζεται η αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για αυτασφάλιση σε 420 λέβα, η μετατόπιση της έμφασης από προγράμματα προσωρινής απασχόλησης σε προγράμματα σταθερής απασχόλησης των μειονεκτούντων ομάδων του πληθυσμού και η δημιουργία ενιαίου συστήματος πληροφοριών για κενές θέσεις εργασίας και  δυνατότητες κατάρτισης.

Οικονομία της γνώσης

Προβλέπεται η χρηματοδότηση έναρξης και ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Επιστημονικής Έρευνας και η δημιουργία μηχανισμού δανειοδότησης σπουδαστών.

Αποτελεσματική διαχείριση των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε

Σχεδιάζεται η απλοποίηση των διαδικασιών αναφοράς υλοποίησης έργων, η  αποκέντρωση της αξιολόγησης και του ελέγχου  μικρών έργων, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της βουλγαρικής ελεγκτικής αρχής για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, η διασφάλιση σταθερών καταβολών προς δικαιούχους, η επίσπευση πληρωμών που εκκρεμούν, η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του Ταμείου FLAG (Fund for Local Authorities and Governments) και η αύξηση της χρηματοδότησης για την προετοιμασία των έργων.


ZENITH