Skip to main content

Μέχρι και 60.000 οι μικρομεσαίοι που θα ωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ

Το ανώτατο επιτόκιο που μπορεί να πληρώσει ο επιχειρηματίας είναι 7,85%, περιλαμβανομένης της εισφοράς 0,6% και της προμήθειας 0,25% του ΤΕΜΠΜΕ, εξηγεί ο πρόεδρος του Ταμείου και εκφράζει την άποψη ότ
Μέχρι και 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μπορεί δυνητικά να φθάσει ο αριθμός εκείνων που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, για την παροχή εγγυήσεων σε τραπεζικά δάνεια με σκοπό την εξόφληση οφειλών τους στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ, Αλέξανδρος Παπαρσένος, επικαλούμενος μελέτες της ΓΣΕΒΕΕ, βάσει των οποίων το χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται σε 20-30.000 ευρώ. «Εφόσον πράγματι αυτή είναι η μέση οφειλή, τότε σημαίνει ότι θα καλυφθούν περί τις 60.000 επιχειρήσεις, αφού τα δάνεια που θα δοθούν θα φθάσουν τα 1,25 δισ. ευρώ», ανέφερε ο επικεφαλής του Ταμείου και τόνισε ότι είναι ένας σημαντικός αριθμός.

Όσον αφορά στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, ο κ. Παπαρσένος αποκάλυψε, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΔΕΘ, ότι το ΤΕΜΠΜΕ έχει αποστείλει όλες τις συμβάσεις εργασίας στο τραπεζικό σύστημα (20 εμπορικές και 16 συνεταιριστικές τράπεζες) και ήδη έχουν υπογράψει 3 εμπορικές και 5 συνεταιριστικές. «Σιγά–σιγά επιστρέφονται κι οι άλλες υπογεγραμμένες», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί τυπικά στις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται οι πρώτες αιτήσεις. Μάλιστα προέτρεψε όλους όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτού του είδους των οφειλετών να σπεύσουν να κάνουν χρήση του προγράμματος, ενώ στο ενδεχόμενο να είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση, ώστε να μη φθάσουν οι προσφερόμενες εγγυήσεις είπε ότι «θα κοιτάξουμε για τυχόν άλλα κονδύλια, να το συνεχίσουμε».

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, επανέλαβε ότι δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν έως 31/12/2009, ότι η προθεσμία υποβολής των αιτημάτων εκπνέει στο τέλος του χρόνου και πως το τελικό επιτόκιο είναι το euribor συν 6%. «Το ανώτατο επιτόκιο που μπορεί να πληρώσει ο επιχειρηματίας είναι 7,85%, περιλαμβανομένης της εισφοράς 0,6% και της προμήθειας 0,25% του ΤΕΜΠΜΕ», εξήγησε ο πρόεδρος του Ταμείου και εξέφρασε την άποψη ότι για τη σημερινή περίσταση, τις συνθήκες στην αγορά και τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι υψηλοί «δεν είναι ακριβό και μη ξεχνάτε ότι αποτελεί συνδυασμό και με άλλες ευνοϊκές παραμέτρους όπως ότι έχει περίοδο χάριτος 2 ετών και χρόνο αποπληρωμής 6 χρόνια, ενώ για ποσό έως και 40.000 ευρώ δεν απαιτούνται εξασφαλίσεις».

Ο κ. Παπαρσένος έκανε, επίσης, γνωστό ότι το ΤΕΜΠΜΕ έχει επαφές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων θέσπισης ειδικών προγραμμάτων στήριξης υποκλάδων του αγροτικού τομέα. Στόχος είναι να βρεθούν πόροι για τη σύσταση σειράς fund, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν κλάδοι όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες και η αλιεία κα αφετέρου αγροτικές επιχειρήσεις. «Σε εμάς έγκειται να τα διαχειριστούμε, διότι το ΤΕΜΠΜΕ δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων, όταν πρόκειται για τον πρωτογενή τομέα», διευκρίνισε, προσθέτοντας πως έως το τέλος του καλοκαιριού, αναμένεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Ανάλογες κινήσεις, αλλά σε πιο προχωρημένο στάδιο, έχουν γίνει για τη θέσπιση προγραμμάτων που θα στηρίξουν εγγυοδοτικά τις επενδύσεις.

«Είμαστε στη φάση της επεξεργασίας του οδηγού προγράμματος, ώστε να μπορέσουμε να τον καταθέσουμε στο υπουργείο Οικονομίας και να ξεκινήσει παράλληλα κι η διαβούλευση με τα επιμελητήρια, προκειμένου να δούμε τι ζητούν εκείνα και να τους πούμε τι επιζητούμε εμείς», είπε και εξήγησε ότι «η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι να δίδονται εγγυήσεις στα επενδυτικά προγράμματα, όπως γινόταν και στην πρώτη πενταετία». Η διαδικασία προετοιμασίας και διαβούλευσης, εκτίμησε ο ίδιος, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, από την πλευρά του ΤΕΜΠΜΕ, προς το τέλος του Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

ZENITH