Skip to main content

Μέχρι πότε θα αντιδρά η Γερμανία στο σχέδιο σωτηρίας

Μπορεί το σχέδιο σωτηρίας για την ελληνική οικονομία να αποτελεί γεγονός, όμως, οι γερμανικές αντιδράσεις, αλλά και η δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τις εξελίξεις, δεν έπαψαν.
Μπορεί το σχέδιο σωτηρίας για την ελληνική οικονομία να αποτελεί γεγονός, όμως οι γερμανικές αντιδράσεις, αλλά και η δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τις εξελίξεις, δεν έπαψαν. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του κόστους του δανεισμού που θα παρασχεθεί στη χώρα μας, αν κι όποτε το ζητήσει. Η χθεσινή διαμάχη μεταξύ της καγκελαρίας και της Κομισιόν, σχετικά με το αν χρειάζεται ή όχι η σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να αποφασισθεί η ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας, είναι η κορυφή του παγόβουνου, λένε όσοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες και το παρασκήνιο της ιστορίας.

Πηγές καλά ενημερωμένες, εδώ στην Ελλάδα, επιμένουν ότι η κ. Μέρκελ δεν πρόκειται να σταματήσει να «ενοχλεί», τουλάχιστον έως την διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στη Γερμανία, από το φόβο του πολιτικού κόστους. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι οι γερμανικές αντιρρήσεις θα συνεχισθούν για περίπου έναν μήνα ακόμα. Μετά θα κοπάσουν, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το άγχος του πολιτικού κόστους, που επικρέμεται αυτή τη στιγμή πάνω από CDU. Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή η διχογνωμία που ξέσπασε μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών αναφορικά με τη σύγκλιση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στοίχισε στην Ελλάδα τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης και στην Ευρωζώνη μια αξιοπρόσεκτη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Γεγονός ενδεικτικό, από μόνο του, για το πόσο ευαίσθητες είναι πλέον οι αγορές.

ZENITH