Skip to main content

Μέχρι τον Ιανουάριο οι προκαταβολές των αγροτικών επιδοτήσεων

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, μιλώντας σε Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, εκτίμησε ότι όλοι οι αγρότες θα έχουν πάρει προκαταβολή των επιδοτήσεων μέχρι και τις αρχές του 2010.
Αρχές Ιανουαρίου το αργότερο θα έχουν πάρει όλοι οι αγρότες προκαταβολή των επιδοτήσεων, εκτίμησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, απευθυνόμενη στους συνέδρους της 57ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Επίσης η υπουργός, απέκλεισε την πληρωμή μέσω ταμειακής διευκόλυνσης και ανέφερε ότι θα πληρωθεί άμεσα η προκαταβολή για εκείνες τις περιοχές στις οποίες το ΟΣΔΕ (η ψηφιοποίηση και ο έλεγχος) έχουν ολοκληρωθεί στο 100%.

Όσον αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», η κ. Μπατζελή ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί, μετά από διαβούλευση, το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η εξεύρεση των χρημάτων που απαιτούνται για να λάβουν οι καπνοπαραγωγοί τα ποσά που «χάνουν» μετά το 2010, καθώς και η προώθηση των Σχεδίων Βελτίωσης.

Σημείωσε, δε, ότι θα γίνει μεταφορά πόρων από έργα που αφορούν οδοποιία, μεγάλα τεχνικά αρδευτικά έργα κ.λπ. προς εκείνες τις πολιτικές που αφορούν στο χωράφι, το τρόφιμο, το περιβάλλον, τόνισε, κάνοντας ειδική μνεία στα κονδύλια των ΟΠΑΑΧ, (τα οποία ως γνωστόν έχουν δικαιούχους τους Δήμους) που παγώνουν και είναι βέβαιον ότι θα περικοπούν.

Η αναθεώρηση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα ολοκληρωθεί, αφού πρώτα έχουν αποφασιστεί οι τρόποι με τους οποίους θα υλοποιηθεί η ΚΑΠ μετά το 2010, ώστε να υπάρχουν συνδυαστικές εφαρμογές, κατέληξε η υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, ζήτησε από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου τη συνολική ανατροπή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, καθώς, όπως τόνισε, οι πόροι του προγράμματος πρέπει να είναι αποδοτικοί, να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και να δημιουργούν νέο πλούτο.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμίχας ανέφερε πως το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 παρουσιάζει εξαιρετικά σημαντική καθυστέρηση, από την έγκρισή του, το Νοέμβριο του 2007, με συνέπεια να πραγματοποιηθούν ελάχιστες πληρωμές Δημόσιας Δαπάνης μέχρι τον Ιούνιο του 2009.

Ο κ. Καραμίχας έκανε επίσης ειδική αναφορά για την άμεση ένταξη ενός ειδικού σχεδίου αναδιάρθρωσης για τον καπνό στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο να διασφαλίζει την επιστροφή στους καπνοπαραγωγούς των πόρων που παρακρατούνται (567 εκατ. ευρώ για το σύνολο της τριετίας 2011-2013).

«Δυστυχώς, στο αναθεωρημένο πρόγραμμα που υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Ιούλιο του 2009, όχι μόνο δεν εντάχθηκε καμία σχετική δράση ή ενέργεια για τους καπνοπαραγωγούς, αλλά ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε τα χρήματά τους», υπογράμμισε σχετικά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της αγροτικής οικονομίας, στάθηκε στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 19% την τελευταία πενταετία (2004-2008) και στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, το οποίο επιδεινώνεται συνεχώς, με το έλλειμμα να παρουσιάζει αύξηση κατά 68% (σε περίοδο εκτός οικονομικής κρίσης 2003 - 2008 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στον αγροτικό τομέα διευρύνθηκε από 1,6 δις σε 2,7 δις €), μια εξέλιξη που αποτέλεσε πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, συνδεόμενη άμεσα με το έλλειμμα εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα.

Τέλος, σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε πως οφείλει και στο μέλλον να παραμείνει κοινή χωρίς ολική ή μερική επανεθνικοποίηση, με τη στήριξη να παρέχεται σε όσους παράγουν αγροτικά προϊόντα και με δικαιότερη κατανομή της παρεχόμενης στήριξης χωρίς κεκτημένα, τόσο μεταξύ των περιοχών όσο και μεταξύ των τομέων.

ZENITH