Skip to main content

Μια καλή και μια κακή είδηση από την αγορά

Η σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ, η διάψευση για εκροή καταθέσεων 1 δισ. ευρώ μέσα σε μία ημέρα και το μεγάλο άγχος των ξένων επενδυτών.

Επιβεβαιώνεται και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, πλέον - συγκεκριμένα από παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδας -  ό,τι σας είχε γράψει η Voria.gr ήδη από την περασμένη εβδομάδα εδώ, σχετικά με την σκλήρυνση των όρων για την ενίσχυση της ελληνικής ρευστότητας, προσεχώς, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η Φρανκφούρτη έχει ξεκαθαρίσει ότι άλλες διακομιδές χρημάτων, κατά τα πρότυπα του 2012, δεν θα επαναληφθούν, ενώ και η πρόσβαση στο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA), γίνεται ακόμα πιο αυστηρή και δύσκολη. Ωστόσο, αυτό το οποίο υποστηρίζεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ότι "προς το παρόν, οι εκροές από τις καταθέσεις κινούνται σε λογικά πλαίσια", οπότε οι ανάγκες για πολλά επιπλέον ευρώ, στην Ελλάδα, δεν είναι αδήριτες.

Επίσης, διαψεύδεται κατηγορηματικά η είδηση που είδε πριν λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία σε μια μέρα "έφυγε" 1 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς των ελληνικών πιστωτικών ομίλων. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη διαβεβαιώνουν την Voria.gr ότι οι εκροές είναι κανονικές, χωρίς εξάρσεις.

Εκείνο που δεν μπορεί να τιθασευτεί είναι το άγχος και η αγωνία των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, μόνο από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014 οι ξένοι επενδυτές ήταν συνεχώς αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), έχοντας τοποθετήσει κεφάλαια ύψους 3,8 δισ. ευρώ, αυτό το διάστημα.

Σήμερα προσπαθούν να μειώσουν την έκθεση τους, ωστόσο, στις ...καλές του συνεδριάσεις το ΧΑ κάνει ημερήσιο τζίρο 80 εκατ. ευρώ. Οπότε, δεν μπορούν. Οι περισσότεροι, πάντως, από αυτούς τους επενδυτές, έχουν σημειώσει στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικές υπεραξίες, οι οποίες ωστόσο απομειώνονται επικίνδυνα. Το κακό είναι ότι δεν μπορούν πλέον να τις ρευστοποιήσουν...

ZENITH