Skip to main content

Μία μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ ζητά κάλυψη

Σημαντική υστέρηση στα έσοδα, η οποία θα αντιμετωπισθεί με μεγάλη περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και άλλων μη ανελαστικών δαπανών.
Πάνω από 2 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα είναι τελικώς η μαύρη τρύπα από το μέτωπο των εσόδων στο τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτή την εκτίμηση διατυπώνουν πλέον ευθέως κι από το υπουργείο Οικονομικών, όπου αναζητούν λύσεις για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, που ασφαλώς και είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικώς εκτιμούνταν. Σε πρώτη φάση – κι επειδή δυνατότητα αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεν υπάρχει, τουλάχιστον άμεσα – αυτό το οποίο σχεδιάζεται είναι μια γενναία περικοπή των δαπανών, έτσι ώστε να ισοφαριστούν από εκεί οι όποιες απώλειες. Για το λόγο αυτό προωθείται μια γενναία περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα εξασφαλισθούν από περικοπές άλλων μη ανελαστικών δαπανών.

Επίσης σε διαδικασία αναζήτησης βρίσκονται για το ψαλίδισμα άλλων 600 – 700 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει έως το τέλος του τρίτου τριμήνου. Στο μεταξύ, αναμένεται και μια μικρή βελτίωση από το κομμάτι των εσόδων, υπό την έννοια ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, δεν πρόλαβαν να αποδώσουν, αλλά θα αρχίσουν να συνεισφέρουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο. Το γεγονός αυτό γεννά αισιοδοξία ότι η συνολική εικόνα στο τέλος του χρόνου, θα βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα.

ZENITH