Skip to main content

Μια πηγή με λιμνάζοντα ...33 δισ. ευρώ

Τον τρόπο να ξεπαγώσει το ποσό μαμούθ των 33 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε χρέη προς το Δημόσιο και το οποίο λιμνάζει στις δικαστικές αίθουσες ψάχνει το ΥΠΟΙΚ για να γεμίζει τα άδεια ταμεία, προκρίνοντ
Όσο τα δημόσια έσοδα παραμένουν παγωμένα και τα ταμεία άδεια τόσο αυξάνεται η αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών για τον πιθανό εκτροχιασμό του σχεδιασμού για εφέτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δεσμεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο του Μνημονίου. Υπό το φόβο ενδεχόμενης «λαϊκής επανάστασης» σε περίπτωση λήψης νέων ακόμη πιο σκληρών μέτρων, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να γεμίσουν τα ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό στρέφονται τώρα σε μια «πηγή», που κρύβει 33 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα εξαιτίας της παθογένειας του ελληνικού δημοσίου αυτά λιμνάζουν.  Συγκεκριμένα, το υπουργείο φέρεται να επιδιώκει να ξεπαγώσει το ποσό μαμούθ των 33 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε χρέη προς το δημόσιο, προκρίνοντας την καθιέρωση του θεσμού της πρότυπης δίκης ή αλλιώς δίκης-εξπρές, που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στη γερμανική διοικητική δικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 100.000 οι προσφυγές για φορολογικές υποθέσεις  εκκρεμούν μόνο στα τρία μεγάλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση των προσφυγών είναι τεράστιες. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας προσδιορίζονται τώρα για τον Οκτώβριο προσφυγές που κατατέθηκαν το 2005, ενώ στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Πειραιά και Θεσσαλονίκης προσδιορίζονται προς εκδίκαση προσφυγές του 2004!

Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει το υπουργείο είναι η σύντμηση του χρόνου άσκησης προσφυγής από τους 6 μήνες στις 30 μέρες, που προβλέπεται σε διάταξη του τελευταίου φορολογικού νόμου.

ZENITH