Skip to main content

Μια θετική έκθεση για την Ελλάδα από τη JPMorgan

Μηδενική πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και ελάχιστες πιθανότητες μεσοπρόθεσμα βλέπει η JPMorgan. Ποια τα τρία σενάρια στα οποία καταλήγουν οι αναλυτές.
Μηδενική πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και ελάχιστες πιθανότητες μεσοπρόθεσμα βλέπει η JPMorgan, θεωρώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία και τις χρηματαγορές.

Οι Pavan Wadhwa και Fabio Bassi, που υπογράφουν την έκθεση με ημερομηνία 4 Ιουνίου της επενδυτικής τράπεζας, καταλήγουν σε τρία σενάρια σε μεσοπρόθεσμη βάση, τονίζοντας ότι «μία αναδιάρθρωση θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνα τόσο για τις χρηματαγορές όσο και για την πραγματική οικονομία».

Με βάση το πρώτο σενάριο, στο οποίο δίνουν πιθανότητα 60%, η Ελλάδα παίρνει το σκληρό δρόμο της προσαρμογής με βοήθεια χρηματοδότησης από την ΕΕ. Στο συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι απαραίτητη μία αναδιάρθρωση, λένε οι αναλυτές της JPMorgan.

To δεύτερο σενάριο με πιθανότητα 30% η Ελλάδα κάνει φιλότιμες προσπάθειες, αλλά τελικά δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους του μνημονίου.

Τέλος δίνουν ένα 10% στην πιθανότητα η Ελλάδα να μην προσπαθήσει πραγματικά να προσαρμοστεί, έχοντας σαν αποτέλεσμα μία βίαιη αναδιάρθρωση και βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη.

Στην πιθανότητα των δύο τελευταίων σεναρίων, που θα έφερνε τελικά αναδιάρθρωση χρέους, οι αναλυτές της JPMorgan κρίνουν ότι εάν αυτό γίνει συντεταγμένα και σε συνεννόηση με τους ομολογιούχους – η λεγόμενη «εθελοντική αναδιάρθρωση» - τότε η απομείωση των αξιών των ομολόγων θα φθάσει το 20% με 25% και θα έχει ως αποτέλεσμα την τριετή απομόνωση της Ελλάδος απ’ τις διεθνείς χρηματαγορές. Εάν γίνει σε «μη εθελοντική» βάση, τότε η απομείωση αξιών θα φθάσει έως και το 60% και θα απομονώσει την Ελλάδα τουλάχιστον για μία δεκαετία.

ZENITH