Skip to main content

Μια τρίτη υποβάθμιση που προκαλεί ανατριχίλα

Μια εκδοχή για επικείμενη υποβάθμιση που δημιουργεί έντονες ανησυχίες.

Την αρχή έκανε η Fitch. Τη σκυτάλη πήρε η S&P και το ζητούμενο είναι ποιος θα δώσει τη συνέχεια.

Κι όσοι βιαστούν να πουν η Moody's, καλό θα είναι να περιμένουν λίγο. Κατ' αρχήν να διευκρινισθεί ότι ο λόγος αφορά στις υποβαθμίσεις που άπτονται της ελληνικής οικονομίας. Οι προοπτικές δεν διαμορφώνονται με τον πιο αισιόδοξο τρόπο και είναι σίγουρο ότι όσο διαρκεί η εκκρεμότητα με την επόμενη συμφωνία της Ελλάδας και των δανειστών - εταίρων της, τόσο τα σύννεφα θα πυκνώνουν.

Ωστόσο, υπάρχει μια εκδοχή που κάνει αυτές τις ανησυχίες ακόμα εντονότερες. Σύμφωνα με αυτή, σε μια ανάλογη υποβάθμιση ετοιμάζεται να προχωρήσει και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η δική της θα αφορά στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που δέχεται ως εγγυήσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, για να παρέχει ρευστότητα μέσω του ELA.

Αν η φήμη επαληθευτεί και η υποβάθμιση δεν αποφευχθεί, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα που δεν θα έχουν τον απαραίτητο αριθμό τίτλων, που θα πρέπει να ενεχυριάσουν στην ΕΚΤ για να πάρουν ρευστό. Και τότε θα ξεκινήσουν τα πραγματικά προβλήματα...

ZENITH