Skip to main content

Μικρά βήματα προόδου στο EuroWorking Group

Αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του
Αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Η πρόοδος θεωρήθηκε ικανοποιητική, αν και όπως σημείωναν κύκλοι του Eurogroup πολλά πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες το Εuroworking Group έδωσε χθες τελεσίγραφο έξι εργάσιμων ημερών στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις που να είναι αποδεκτές από τους πιστωτές σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και χρηματοδότηση στο επόμενο Eurogroup στη Ρίγα.

Η γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι η τελική επίτευξη της συμφωνίας θα αναζητηθεί στη σύνοδο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες στη Ρίγα στις 24 Απριλίου.
 
Όπως ανέφεραν στη συνεδρίαση έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ιδεών και των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogoup μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη.

Πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους για το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ. Από την πλευρά της Αθήνας, φέρεται να υπήρξε πρόταση για μέτρα επιπλέον 1 δισ. ευρώ, πέραν αυτών της 26σέλιδης έκθεσης Βαρουφάκη η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος απέδωσε τη δυσκολία στις τεχνικές συζητήσεις στην έλλειψη στοιχείων και φακέλων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της κατάστασης από την ελληνική πλευρά και επισκόπηση της κατάστασης.

Ως τις 24 Απριλίου οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.
 

ZENITH