Skip to main content

Μικρές, φορολογικές, λεπτομέρειες...

Η κίνηση που επιδιώκει η εφορία και κατ΄ επέκταση το υπουργείο Οικονομικών είναι ...κυκλωτική, με στόχο την αύξηση των προσδοκόμενων εσόδων.
Η ένταξη της πρώτης κατοικίας στο πόθεν έσχες και ο υπολογισμός της ως τεκμηρίου, όπως προβλέπεται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν είναι παρά ο κορμός της αναθεώρησης που επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών, με την ψήφισή του.

Το «ζουμί» της υπόθεσης, όμως, δεν περιορίζεται εκεί. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι κι οι επιμέρους φορολογικές ρυθμίσεις της όλης υπόθεσης. Όπως, για παράδειγμα, αυτή που προβλέπει ότι τεκμήριο για την εφορία θα αποτελούν και οι δόσεις για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, το οποίο έχει συναφθεί για την αγορά της κατοικίας. Κατά συνέπεια, η κίνηση που επιδιώκει η εφορία και κατ΄ επέκταση το υπουργείο Οικονομικών θα είναι ...κυκλωτική, με στόχο την αύξηση των προσδοκόμενων εσόδων.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, πάντως, είναι μάλλον μεσοβέζικα. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομικών επαίρονται για τη μείωση των δαπανών, αλλά ξεχνούν ότι το δημόσιο έχει ουσιαστικά προχωρήσει σε ελεγχόμενη στάση πληρωμών (ξεκινώντας από τις μη επιστροφές ΦΠΑ...). Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση των εσόδων, αλλά δεν λένε ότι από τον Απρίλιο άρχισε η εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ, που συνέβαλε τα μέγιστα.

ZENITH