Skip to main content

Μηνιαίες δημοπρασίες ΕΓΔ από Σεπτέμβριο

Δημοπρασίες εντόκων γραμματίων σε μηνιαία βάση αντί για τριμηνιαία σχεδιάζει να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Δημοπρασίες εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ), σε μηνιαία βάση αντί για τριμηνιαία σχεδιάζει να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στοχεύοντας σε βελτίωση της διαχείρισης των διαθεσίμων, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου στελέχους του οργανισμού στο Reuters.

«Θα ξεκινήσουμε μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από το Σεπτέμβριο σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο των ΕΕ/ΔΝΤ», ανέφερε το στέλεχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Είναι καλύτερο για τη διαχείριση των διαθεσίμων και θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοπρασία του Ιουλίου εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων τραπεζών για τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, ωστόσο το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,05% με την έκδοση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, που ήταν και η δεύτερη δόση μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 5,7 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,85 φορές.

Επίσης, δεκτές έγιναν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ.

ZENITH