Skip to main content

Μίνιμουμ συμφωνία στο Euroworking Group θέλει η κυβέρνηση

Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων και θέματα σχετικά με την ρευστότητα, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ενισχυμένο πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο EuroWorking Group της Μεγάλης Τετάρτης τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποφασίστηκε να γίνει διαβούλευση επί των μέτρων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να είναι έτοιμα τη Μ.Δευτέρα.

Συζητήθηκε ακόμη η πορεία των διαπραγματεύσεων, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε κάποιο εργαλείο χρηματοδότησης, προκειμένου να δοθεί μια - μικρή έστω - ανάσα στη ρευστότητα, και να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη άνεση στις υποχρεώσεις της τον Απρίλιο, με αφετηρία τη Μεγάλη Εβδομάδα όπου πρέπει να καλυφθούν έντοκα 700 εκατ. ευρώ και η δόση του ΔΝΤ ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Aποφασίστηκε μάλιστα μία αλλαγή τακτικής, δηλαδή η Ελλάδα να μην θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup αλλά να περιμένει το τακτικό που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου, κσθώς, όπως σας έχει ενημερώσει αναλυτικά από χθες η Voria.gr, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν και τον Απρίλιο.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Σταθάκης εξερχόμενος του Μαξίμου χαρακτήρισε ως «διαχειρίσιμη» την έλλειψη της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη ο υπουργός Οικονομίας διέψευσε δημοσιεύματα ότι υπάρχει ζήτημα για τον Απρίλιο, ενόψει και της καταβολής της δόσης, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, στο ΔΝΤ για τις 9 του τρέχοντος μήνα.

Νωρίτερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel έκανε λόγο για παράθυρο συμφωνίας από τους θεσμούς, οι οποίοι κρίνουν τη λίστα μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στο προηγούμενο Eurogroup σαφώς «βελτιωμένη, κοστολογημένη και συγκεκριμένη» (περισσότερα εδώ).

ZENITH