Skip to main content

Μήνυμα Παπακωνσταντίνου για συγχωνεύσεις τραπεζών

Οι τράπεζες έχουν πλέον το περιθώριο να εξετάσουν τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές τους, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ από το βήμα της ΓΣ του ΣΕΒ, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα για την ανάγκη συγχωνεύσεων στο ελληνικό χ
Οι τράπεζες πρέπει να δουν τις στρατηγικές επιλογές τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της ΓΣ του ΣΕΒ, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα για την ανάγκη συγχωνεύσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Με το νέο πακέτο των 10 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του μηχανισμού, οι τράπεζες παίρνουν μία μεγάλη ανάσα, για να μπορέσουν να ενισχύσουν με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Αλλά και ένα περιθώριο χρόνου, για να σκεφτούν τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές, που πρέπει να κάνουν τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα από τη στάση πληρωμών, «αλλά στάθηκε τυχερή, γιατί με τη δουλειά που προηγήθηκε και την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού καταφέραμε να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δισ. Ευρώ».

Πρόσθεσε δε ότι η σημασία αυτού του μηχανισμού φάνηκε προχθές με την απόφαση του Eurogroup, «που δημιούργησε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με τους ίδιους όρους δανεισμού που ισχύουν για τη χώρα μας, για όσες χώρες χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτόν».

 Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τρεις προϋποθέσεις για να πετύχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών: οι πολίτες να δουν το «φως στο βάθος του τούνελ», δηλαδή τις προοπτικές, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας, να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα βασικό αίσθημα δικαίου και να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από την οποία, όπως είπε, δεν περισσεύει κανείς.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ποσοτικά και ποιοτικά ελλείμματα (δημοσιονομικό, έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας), ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπισε και έλλειμμα χρόνου καθώς από τον Οκτώβριο το «παράθυρο» του χρόνου έκλεινε όλο και πιο γρήγορα. Ανέφερε επίσης ότι πολλές χώρες έχουν υψηλό έλλειμμα, χρέος και άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών, αλλά καμία δεν συνδυάζει και τα τρία, συν το έλλειμμα αξιοπιστίας.

ZENITH