Skip to main content

Μήνυμα Στρος-Καν προς τον ελληνικό λαό

Έκκληση προς την ελληνική κοινωνία να μην «δαιμονοποιεί» το ΔΝΤ, απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να το αντιμετωπίζει ως χείρα βοηθείας.
Έκκληση προς την ελληνική κοινωνία να μην «δαιμονοποιεί» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του, Ντομινίκ Στρος-Καν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον προεδρεύοντα της διεθνούς νομισματικής και οικονομικής επιτροπής του Συμβουλίου του ΔΝΤ, Γιούσεφ Μπούτρος-Γκάλι.

«Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σήμερα, αντιμετωπίζει προβλήματα η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη χώρα», τόνισε ο κ. Στρος-Καν.

«Τι κάνει το ΔΝΤ; Προσπαθεί να προσφέρει συμβουλές και βοήθεια εκ μέρους ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Στρος-Καν απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων θα μιλήσει μετά την ολοκλήρωσή τους.

Από την πλευρά του ο κ. Μπούτρος-Γκάλι υπογράμμισε ότι υπό την ηγεσία του κ. Στρος-Καν το ΔΝΤ έχει αλλάξει και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των χωρών τις οποίες καλείται να διασώσει.

Εξάλλου, ο κ. Στρος-Καν αποκάλυψε ότι ο φόρος στις τράπεζες, όπως προβλέπεται σε πολλές χώρες, είναι μια συζητήσιμη περίπτωση μεταξύ άλλων για να υπάρξει μια χρηματιστηριακή σταθερότητα.

«Είναι επιλογή για κάθε χώρα. Ορισμένες χώρες προτιμούν τη μία ή την άλλη λύση, δηλαδή διαφορετικές επιλογές στο ζήτημα αυτό, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι οτιδήποτε γίνει να γίνει με τρόπο συντονισμένο, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ανισορροπίας στον ανταγωνισμό που θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα σε μια χώρα σε σχέση με μία άλλη», τόνισε σχετικά.

«Στη σύνοδο του ΔΝΤ οι υπουργοί Οικονομίας συζήτησαν την πρόταση επιβολής φόρου στις τράπεζες, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ορισμένες χώρες όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς ή η Ελβετία εκτιμούν ότι μια τέτοια φορολογία δεν είναι απαραίτητη ή ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διευθέτηση πιθανής κρίσης. Αντιθέτως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία υποστήριξαν την πρόταση επιβολής φόρου», πρόσθεσε.

Ορισμένοι υποστηρίζουν την πρόταση άλλοι όχι, «άλλά όλος ο κόσμος συμφωνεί πως τα πράγματα πρέπει να γίνουν συντονισμένα», κατέληξε ο κ. Στρος-Καν.

ZENITH