Skip to main content

Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε μήνυμά της για το Κυπριακό αναφέρεται στην ομόνοια ως μοναδική λύση για να επιτευχθεί η ένωση.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε μήνυμά της προς τον κυπριακό ελληνισμό για το Κυπριακό αναφέρει πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο σ’ ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, ενωμένο και δημοκρατικό κράτος, με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, άνευ ξένων εγγυήσεων, ένα κράτος απαλλαγμένο από κατοχικά στρατεύματα, συρματοπλέγματα και εποίκους και με κατοχυρωμένο το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες.

«Για όλα αυτά, που παραμένουν οι χαίνουσες πληγές στο ακρωτηριασμένο σώμα της πατρίδας μας και στη θλιμμένη ψυχή του λαού μας», έκανε λόγο κατά την τελευταία Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος «και εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την απογοήτευσή της για το συνεχιζόμενο σφαγιασμό της Δικαιοσύνης και τον στραγγαλισμό της ελευθερίας και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ταυτόχρονα, όμως, διακήρυξε την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα στραγγαλισμού της ελεύθερης θέλησης του λαού μας και πλαστογράφησης των δικαιωμάτων του, προστίθεται.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος «με έμφαση διακηρύττει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου ίσταται πάνω και πέραν από κάθε πολιτικό κόμμα».

Όπως υπογραμμίζεται, «η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πολιτεύεται, αλλά με οδηγό τη συνείδησή της ηγείται εκάστοτε των αγώνων του λαού μας για την πολυέραστη ελευθερία, γιατί πιστεύει πάντοτε ότι υπέρτατη αξία του κόσμου είναι ο άνθρωπος και ότι η ελευθερία του δεν αποτελεί απλώς βεβαίωση του αγαθού, αλλά κορυφή και στεφάνωμα του βίου του. Εντεύθεν και οι απροσμέτρητες θυσίες της Εκκλησίας μας επί του ιερού βωμού της ελευθερίας».

Τέλος, «Η Ιερά Σύνοδος απευθύνει προς τον κυπριακό λαό μήνυμα ελπίδας και άκαμπτης εμμονής στον αγώνα για ελευθερία, επιστροφή και δικαίωση, βεβαία ούσα για την αναστάσιμη ημέρα της ελευθερίας της μαρτυρικής μας πατρίδας, και ότι το βαρύ νέφος της συνεχιζόμενης Μεγάλης Εβδομάδας των Εθνικών μας παθών, που σκιάζει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας, δεν θα βραδύνει να παρέλθει και να διαλυθεί και ότι ο Αναστημένος Θεάνθρωπος θα ευδοκήσει, ώστε να αποκυλισθεί σύντομα ο βαρύς λίθος του μνημείου της, αρκεί η πίστη μας στον Τριαδικό Θεό να παραμείνει ασάλευτη και κραταιά».

ZENITH