Skip to main content

Μηνύματα ενότητας από τους ηγέτες της Ευρωζώνης

Μηνύματα ενότητας και υπεράσπισης του ευρώ έστειλαν οι ηγέτες της Ερωζώνης μετά τη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην οποία εξάλλου εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθει
Μηνύματα ενότητας και υπεράσπισης του ευρώ έστειλαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης μετά τη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην οποία εξάλλου εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας στην Ελλάδα.

Παπανδρέου: Τα προβλήματα της Ελλάδας αφορούν το σύνολο της Ευρωζώνης

«Με αυτή τη συνάντηση Κορυφής, με την απόφασή μας οι χώρες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πόροι που όπως τόνισε «θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε χωρίς την καθημερινή αβεβαιότητα των διεθνών αγορών το πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης της οικονομίας μας.

«Όμως η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν «δείξαμε ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος, τη σταθερότητα της Ευρώπης».

 Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές «δείχνουν ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τελικά να διασφαλίσουμε και δουλειές και σιγουριά για όλους τους πολίτες μας».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εδώ και επτά μήνες η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τον ελληνικό λαό έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Τόνισε δε ότι αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα την αποφασιστικότητά της να τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, να μειώσει τα μεγάλα ελλείμματα, να ελέγξει το χρέος, να δημιουργήσει τη βάση για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία που παράγει επενδύσεις, δουλειές και πλούτο για όλους του Έλληνες, να φέρει τη διαφάνεια στην κοινωνία και την πολιτική ζωή.

Όλες τις «μεγάλες» και «απαραίτητες» αλλαγές, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου «για την Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε, για την Ελλάδα του αύριο».

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες όμως για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μπαρόζο: Θα υπερασπίσουμε το ευρώ ό,τι κι αν χρειαστεί

«Θα υπερασπίσουμε το ευρώ ό,τι κι αν χρειαστεί. Έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας και θα τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ρόμπεϊ: Ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό για τη σταθερότητα στην Ευρώπη

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

Σε μία ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος της κατάστασης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα σχέδιά της το πρωί της Κυριακής και οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα λάβουν μία απόφαση επί αυτών το ίδιο απόγευμα, δήλωσε ο βαν Ρόμπεϊ.

«Όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ αντιλαμβάνονται πλήρως πως αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση στην ευρωζώνη.
Είναι θέμα υπευθυνότητας και είναι θέμα σταθερότητας: θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή μαζί», είπε ο βαν Ρόμπεϊ.

Σαρκοζί: Η ζώνη του ευρώ διέρχεται συστημική κρίση που απαιτεί γενική κινητοποίηση

«Η ζώνη του ευρώ διέρχεται μια συστημική κρίση η οποία απαιτεί γενική κινητοποίηση. Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας για το ευρώ. Ή θα αφήναμε τους κερδοσκόπους να αποφασίζουν για εμάς, ή εμείς οι ίδιοι θα έπρεπε να αναλάβουμε δράση», », δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Μέρκελ: Ευρωπαϊκά εργαλεία ενάντια στην κερδοσκοπία

«Η ζώνη του ευρώ θα απευθύνει ένα πολύ σαφές μήνυμα στους κερδοσκόπους στις αγορές δημιουργώντας έναν κοινό μηχανισμό για την υποστήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ΄Ανγκελα Μέρκελ.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολλή κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ στο σύνολό του και κατά συνέπεια επαναβεβαιώσαμε πως αισθανόμαστε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Για να το κατορθώσουμε, είναι απαραίτητο να έχουμε από τη μια πλευρά μια γρήγορη ενδυνάμωση του προϋπολογισμού στα κράτη-μέλη μας αλλά επίσης να έχουμε καταφυγή σε ευρωπαϊκά εργαλεία προκειμένου να αμυνθούμε εναντίον αυτής της κερδοσκοπίας», προσέθεσε, μετά το τέλος μιας Συνόδου Κορυφής με τους ομολόγους της της ζώνης του ευρώ.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον του κοινού νομίσματος κρίση συστημική, που επηρεάζει δηλαδή το οικονομικό σύστημα στο σύνολό του.
Ο μηχανισμός βοήθειας στις χώρες της ζώνης του ευρώ θα οριστικοποιηθεί αύριο από τους υπουργούς Οικονομικών.

«Θα πρέπει να προετοιμαστεί με επιμέλεια αλλά θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα εναντίον εκείνων που κερδοσκοπούν εναντίον του ευρώ», προσέθεσε η Μέρκελ.

Μπερλουσκόνι: Θα υπάρξουν πολυμερείς παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρώπης

Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την υπεράσπισή της, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να λάβουμε αποφάσεις», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε την πόρτα την Παρασκευή στην αγορά κρατικών δανείων που εκδίδουν κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ προκειμένου να τις βοηθήσει αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την κρίση, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Η σύνοδος έφθασε σε θετικό αποτέλεσμα χάρη στην υποστήριξη της ΕΚΤ η οποία δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υποστηρίξει τους κρατικούς τίτλους που θα εκδοθούν» από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, έπειτα από μία σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν κάτι τέτοιο περιλαμβάνει ενδεχομένως την αγορά ομολόγων, προσέθεσε «για παράδειγμα». «Θα υπάρξουν πολυμερείς παρεμβάσεις εκ μέρους της Ευρώπης για να αντιδράσει σε αυτό που συμβαίνει», προσέθεσε ο Μπερλουσκόνι.

ZENITH