Skip to main content

Μηνύματα και παρασκήνιο από την επίσκεψη Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη

Τα παραλειπόμενα της συνάντησής του με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, οι οπαδοί που έκλεισαν τη Μητροπολίτου Ιωσήφ και η συνάντηση με τους δημάρχους.

του Τάσου Τασιούλα

Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα για να δουν από κοντά τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στην πρώτη επίσημη δημόσια επίσκεψή του σε θεσμικό φορέα από το 2009, όταν έφυγε από την προεδρία της ΝΔ. Ο συμβολισμός έντονος, καθώς η επιλογή του γι’ αυτή την πρώτη εμφάνιση ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Καραμανλής πνίγηκε στα φιλιά των συγκεντρωμένων, που όμως απέφυγαν τη συνθηματολογία. Ακούστηκαν μεμονωμένα τα: «Ήρθε η ώρα του Καραμανλή» και η χαρακτηριστική ατάκα μιας ηλικιωμένης κυρίας που του φώναζε «ήρθα μόνο και μόνο για να σου σφίξω το χέρι».

Η δύναμη της εικόνας

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν αυτός που «παρέλαβε» τον πρώην πρωθυπουργό από το αυτοκίνητό του. Ο κ. Καραμανλής αποδείχτηκε «Λονδρέζος» στο ραντεβού του, καθώς αφίχθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ακριβώς στις 10.30.

Η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης, ενώ ο κ. Καραμανλής ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και αστειευόταν με όλους στην πορεία του προς το γραφείο του περιφερειάρχη.

Στη σημειολογία της συνάντησης και η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα να παραχωρήσει την πολυθρόνα που συνήθως κάθεται ο ίδιος στις συναντήσεις στο γραφείο του στον πρώην πρωθυπουργό.

Περίπου μια ώρα μετά την είσοδό τους στο γραφείο του περιφερειάρχη, οι δυο άνδρες βγήκαν και πήγαν σε αίθουσα της Περιφέρειας, όπου είχαν συγκεντρωθεί τα μέλη της περιφερειακής παράταξης «Αλληλεγγύη» του κ. Τζιτζικώστα (εκλεγμένοι και μη περιφερειακοί σύμβουλοι).

Το ποντιακό δίστιχο

Εκεί ο Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας, του είπε ένα δίστιχο ποντιακό: «Πάντα να είσαι ‘συ γερός να χάρεσαι τα χρόνια σ’ και έρθεν τώρα η ώρα του Καραμανλή».

Όλοι προσπαθούσαν να βγουν φωτογραφία με τους κ.κ. Καραμανλή και Τζιτζικώστα, οι οποίοι δεν το αρνήθηκαν, ενώ προτού αναχωρήσει από την Περιφέρεια, ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε και το προσωπικό της Περιφέρειας, με τον κ. Τζιτζικώστα πάντα στο πλάι του να κάνει τις συστάσεις.

Μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του για να αναχωρήσει ο κ. Καραμανλής κοίταξε τον κ. Τζιτζικώστα και του είπε: «Σε ευχαριστώ για όλα».

Το πόσο ευδιάθετος ήταν ο κ. Καραμανλής το έδειξαν και τα σχόλιά του σε όσους σπρώχνονταν για να μπουν στο γραφείο του περιφερειάρχη. Απευθυνόμενος στον γνωστό φωτορεπόρτερ, Νώντα Στυλιανίδη, του είπε: «Νώντα άσπρισες», ενώ βλέποντας τον δημοσιογράφο, Χρήστο Νικολαΐδη, που ήταν και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΝΔ Θεσσαλονίκης του είπε: «Χρήστο, βγάζουμε και φωτογραφίες τώρα;».

Ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών, Γιάννης Παναγής, ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις τους και τις εξελίξεις στην ΕΒΖ, όπως έκανε και στο χτεσινό περιφερειακό συμβούλιο, όπου ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέλαβε πρωτοβουλία επίλυσης.

Τι ειπώθηκε

Προφανώς δηλώσεις δεν έγιναν, καθώς η εικόνα μίλησε μόνη της…

Ο κ. Τζιτζικώστας έλεγε πως ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για τα ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα ζητήματα.

Το πολιτικό μήνυμα

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά το 2009, όταν έφυγε από την προεδρία της ΝΔ, πραγματοποίησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Η επιλογή του, το αγαπημένο του παιδί στη Θεσσαλονίκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά έβαλε, παρότρυνε, τον Απόστολο Τζιτζικώστα να ασχοληθεί με την πολιτική. Οι σχέσεις τους είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικές και ακόμη και στα χρόνια που από επιλογή ο πρώην πρωθυπουργός έμεινε στο περιθώριο πολιτικά, ο κ. Τζιτζικώστας ήταν από τους λίγους προνομιακούς συνομιλητές του.

Μετά τη ρήξη του κ. Τζιτζικώστα με την ηγεσία της ΝΔ στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές και την εμφατική νίκη του με το εκπληκτικό ποσοστό 71%, το πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που δέχτηκε ο περιφερειάρχης ήταν του πρώην πρωθυπουργού. Εξάλλου, το καραμανλικό περιβάλλον στήριξε (σε ορισμένες περιπτώσεις και δημοσίως) προεκλογικά τον κ. Τζιτζικώστα, δείχνοντας εμπράκτως την προτίμηση στο πρόσωπό του.

Σήμερα, στην πρώτη του δημόσια επίσημη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής επέλεξε τον κ. Τζιτζικώστα και η σημειολογία της συνάντησής τους σχολιάζεται από προχτές που έγινε γνωστή.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής προτιμά να πράττει και όχι να μιλά, οπότε οι δημόσιες δηλώσεις του σπανίζουν.

Την ίδια τακτική επέλεξε και στη σημερινή συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Άφησε να μιλήσει η παρουσία του στην Περιφέρεια…

Ο κ. Τζιτζικώστας από την πλευρά του επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Δεν έκανε δηλώσεις, προτίμησε να μιλήσει η εικόνα, ενώ απέφυγε και τις υπερβολές της κινητοποίησης, παρότι εκατοντάδες στελέχη της Περιφέρειας που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση έσπευσαν να δουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Προφανώς εάν σχεδίαζε κινητοποίηση ο κ. Τζιτζικώστας δε θα είχε πρόβλημα να μαζέψει κάποιες χιλιάδες ατόμων, όμως το απέφυγε.

Έκλεισε η Μητροπολίτου Ιωσήφ

Ο πρώην πρωθυπουργός, ως επικεφαλής και του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τζιτζικώστα, μετέβη το μεσημέρι στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, όπου συναντήθηκε με τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και δημάρχους του νομού.

Μπροστά από το κτήριο της Διοικούσας, στη Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, διακόπηκε η κυκλοφορία, καθώς είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, ενώ δυναμικό παρόν έδωσε η νεολαία της ΝΔ.

Image
karamanlis


Ο κ. Καραμανλής έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και πνίγηκε στις αγκαλιές οπαδών της ΝΔ. Ανέβηκε στον 5ο όροφο της Μ. Ιωσήφ 8, όπου συναντήθηκε με υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, αστειευόμενος ο κ. Καραμανλής είπε στους υποψηφίους: «Άντε να μη σας καθυστερώ», προφανώς εννοώντας από τον προεκλογικό αγώνα.

Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με γαλάζιους δημάρχους της Θεσσαλονίκης, στη Μονή Λαζαριστών, όπου έφτασε μισή ώρα νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού και στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν αυτοδιοικητικά θέματα με επίκεντρα αντιπλημμυρικά έργα.

Από τους πρώτους που χαιρέτισε ήταν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρος Σούλας και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Το βράδυ, στις 8, στο Μακεδονία Παλλάς, ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί στην προεκλογική συγκέντρωση του συνονόματου και συνεπώνυμου ξαδέλφου του, γιου του Αχιλλέα Καραμανλή, που είναι υποψήφιος για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις Σέρρες.

Ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος πραγματοποιεί συγκέντρωση και ομιλία για τους Σερραίους της Θεσσαλονίκης εν όψει των εκλογών, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σε κεντρική εκδήλωση των καραμανλικών και κεντροδεξιών, παρότι γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί ο κόσμος που εξέφρασε τη βούληση να παραστεί στην εκδήλωση.

Στην αποψινή ομιλία θα είναι μια από τις ελάχιστες φορές που τρεις γενιές Καραμανλήδων θα εμφανιστούν μπροστά στις κάμερες, αφού παρόντες εκτός του νεότερου Κώστα Καραμανλή, θα είναι και ο πατέρας του, Αχιλλέας και βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός.

 

 
 
Image
ypodoxikaram
 
 
Image
tzitzikaramanalis
Business Story
Off

ZENITH