Skip to main content

Μηνύματα Παπανδρέου προς Τουρκία και πΓΔΜ

O Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Συναντήσεις με Βαρθολομαίο και Ερ
O Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, βρίσκεται  στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Συναντήθηκε ήδη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτισε την επιλογή του ελληνικού λαού η οποία είναι σεβαστή  όπως είπε, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν ο πρώτος που ήθελε να επισκεφτεί.

Έστειλε επίσης ένα μήνυμα στην Άγκυρα για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας  καθώς και του ρόλου του Πατριαρχείου.

Σε δηλώσεις του από το Φανάρι, ο κ. Παπανδρέου έθεσε στην ουσία την ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θέλοντας να δείξει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών με την εκλογή του στην πρωθυπουργία της Ελλάδος, κι έστειλε σαφές μήνυμα στον τουρκικό λαό.

«Οι Τούρκοι γνωρίζουν τις προσπάθειές μου για την προσέγγιση των δύο λαών, αλλά και την ειλικρίνεια και καθαρότητα με την οποία μιλάω» είπε και τόνισε πως τα ζητήματα που πονούν τις δύο χώρες και πρέπει να επιλυθούν είναι το Κυπριακό και η βελτίωση των διμερών σχέσεων.

 Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για σεβασμό στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, καθώς και στις θρησκευτικές ελευθερίες, το Πατριαρχείο και τη Χάλκη.

«Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η επιδίωξή του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν.

Ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ

Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί, όπως τόνισε, χρειάζεται νέα δυναμική. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε, «πρέπει να στείλει εκ νέου τα σωστά μηνύματα στον τουρκικό λαό ότι η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη». Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να τονίσει και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Όπως ανέφερε, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει βούληση για να προχωρήσει περαιτέρω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.

Ζήτημα της πΓΜΔ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα μοιράζεται κοινά συμφέροντα.

«Θέλουμε», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «να δούμε την περιοχή μας να προοδεύει σταθερής και ασφαλής».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ανεπίλυτο μεταξύ μας ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε».«Αυτή», πρόσθεσε, «είναι η ειλικρινής μας πρόθεση και προσπαθούμε να διερευνήσουμε πιθανούς τρόπους επίλυσης». Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, τόνισε, είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Και αυτός, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο σωστός δρόμος. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής θα συμβάλει και στην επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θα συναντηθεί και με τον υπουργό εξωτερικών των Σκοπίων Μιλόσοσκι.

Στη σύνοδο παίρνουν μέρος η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βοσνία, η Ελλάδα, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, η Μολδαβία, η Ρουμανία η Σερβία και η Τουρκία.

ZENITH