Skip to main content

Μηνύματα SOS από την αγορά στην κυβέρνηση

Ο κίνδυνος του capital control, η απίστευτη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η εφιαλτική καθημερινότητα των επιχειρήσεων και οι προειδοποιήσεις από τραπεζίτες σε κυβερνητικά στελέχη.

«Η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε νέες εκλογές χωρίς capital control». Αυτό προειδοποιούν κυβερνητικά στελέχη, που συνομιλούν μαζί τους, κορυφαίοι τραπεζίτες. Και τους εξηγούν: «Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα αντέξει νέο κύμα εκροών στις καταθέσεις». Οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι ακόμα και τώρα, σε καθημερινή βάση, οι εκροές δεν σταμάτησαν. Κυμαίνονται πέριξ των 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες, λειτουργώντας αθροιστικά, στο τέλος κάθε εβδομάδας, δημιουργούν ένα ακόμα πρόβλημα.

Στο μεταξύ, απίστευτη είναι η έλλειψη ρευστότητας γενικότερα στην αγορά. Ακόμα και μεγάλες, εισηγμένες, επιχειρήσεις, τις τελευταίες μέρες, κυριολεκτικά παρακαλούν για μικρές «διευκολύνσεις» τις τράπεζες, για να πληρώσουν προκαταβολές μισθών και δώρα Πάσχα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ωστόσο, η απάντηση που παίρνουν είναι αρνητική, γιατί και οι τράπεζες δεν έχουν ...ρευστότητα.

Το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζεται στην αγορά, όπου η κίνηση κατά την πασχαλινή περίοδο είναι από ελάχιστη έως μηδενική. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, μεταξύ των επιχειρήσεων πολύ μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η νέα φορολογική ρύθμιση που αφορά στις τριγωνικές συναλλαγές και ουσιαστικά απαιτεί προκαταβολή φόρου απ' όσους τις υλοποιούν, με τη δέσμευση της επιστροφής της αργότερα, αν αποδειχθεί ότι δεν συντρέχει λόγος.

Επιχειρήσεις από το χώρο των καυσίμων και όχι μόνο, δηλώνουν ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα προβλήματα, πλέον. Ιδιαίτερα, οι επιχειρήσεις από το χώρο της μεταποίησης στη Β. Ελλάδα, που έχουν παραγωγική διαδικασία στη Βουλγαρία και δείχνουν να είναι σε αδιέξοδο...

ZENITH