Skip to main content

Μήνυση στη Google από τους Αμερικανούς φωτογράφους

Μήνυση κατά της μηχανής αναζήτησης Google κατέθεσαν οι Αμερικάνοι φωτογράφοι και εικονογράφοι για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Μήνυση κατά της μηχανής αναζήτησης Google κατέθεσαν οι Αμερικάνοι φωτογράφοι και εικονογράφοι για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, ζητώντας να αποζημιωθούν για τις εικόνες που περιλαμβάνονται στα ψηφιοποιημένα βιβλία που διατίθενται από τον ιντερνετικό γίγαντα.

Ο Τζέιμς Μακ Γκουάιρ, του δικηγορικού γραφείου Μίσκον ντε Ρέγια στη Νέα Υόρκη, ο οποίος κατέθεσε τη συλλογική αγωγή, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης και αποζημιώσεων. Δεν είναι παρά ένα δικαιϊκό ζήτημα. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί κάτι που έχετε δημιουργήσει, θα πρέπει να σας πληρώσει για αντάλλαγμα».

Η αμερικανική ένωση φωτογράφων, το συνδικάτο εικονογράφων, το αμερικανικό συμβούλιο αρχειακών φωτογραφιών, η βορειοαμερικανική ένωση φωτογράφων φυσικών τοπίων και οι επαγγελματίες φωτογράφοι της Αμερικής, είναι ορισμένες από τις ενώσεις που κατέθεσαν τη μήνυση κατά του Google. Η ένωση συγγραφέων και η εταιρία αμερικανών εκδοτών ήδη είχαν μηνύσει την Google για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων το 2005 και κατέληξαν τον Οκτώβριο του 2008 σε συμβιβασμό, ύψους 125 εκατ, δολαρίων.

ZENITH