Skip to main content

Μητροπολιτική Ενότητα για τη Θεσσαλονίκη φέρνει ο Καλλικράτης

Το προσχέδιο του Καλλικράτη προβλέπει τη συγκρότηση μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης. Πώς θα γίνεται η εκλογή της μητροπολιτικής επιτροπής. Συμβασιούχοι τέλος από το 2011.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Δόθηκε τελικά το Σάββατο στην ΕΝΑΕ και στην ΚΕΔΚΕ το προσχέδιο του Καλλικράτη, στο οποίο όμως δεν συμπεριλαμβάνεται και ο χάρτης με τους νέους ΟΤΑ. Πάντως, πηγές από το ΥΠΕΣ τονίζουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εργασίας με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ -298 σελίδων- και σε καμία περίπτωση, για το τελικό επίσημο κείμενο, που θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε λίγες μέρες.

Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει τη συγκρότηση μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας. Ως προς τις αρμοδιότητες, η μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης ασκεί τις αρμοδιότητες του περιφερειακού συμβουλίου και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης ασκεί τις αρμοδιότητες του περιφερειάρχη.

Οι 41 εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης εκλέγουν από τα μέλη τους τη μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελείται από δεκαπέντε μέλη. Εννέα μέλη προέρχονται υποχρεωτικά από την πλειοψηφούσα παράταξη στην περιφέρεια και έξι μέλη από τη μειοψηφία με αναλογική εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων. Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής επιτροπής εκλέγονται από τα μέλη της. Η θητεία της επιτροπής είναι διετής. Είναι δυνατή η ταυτόχρονη συμμετοχή των περιφερειακών συμβούλων στη μητροπολιτική επιτροπή και στις επιτροπές του περιφερειακού συμβουλίου.

Για την εκλογή των μελών των μητροπολιτικών επιτροπών, τη λειτουργία, τη σύγκληση, την απαρτία, την πλειοψηφία, τη λήψη απόφασης και κάθε άλλο σχετικό θέμα ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις για την οικονομική επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το τελικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει ο συνολικός αριθμός των δήμων να φτάσει στους 370, ίσως και λιγότερους. «Αγκάθι» αποτελεί και η εκλογική περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μόλις 4 δήμων από τους σημερινούς 14. Εκεί είχε προταθεί η συνένωση των δήμων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας, η διατήρηση ως αυτόνομου του δήμου Καλαμαριάς και η συγκρότηση άλλων δύο δήμων στο υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα.

Οι αλλαγές αυτές στη χωροθέτηση των δήμων έχουν προκαλέσει οξείες αντιδράσεις τόσο στους δήμους που «πλήττονται» περισσότερο από τον Καλλικράτη όσο και στην αντιπολίτευση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ο «Καλλικράτης» είναι αντίθετος με τον Ευρωπαϊκό χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος απαιτεί «την έκφραση γνώμης» από τους υπό συνένωση δήμους αλλά και την διενέργεια «Τοπικών Δημοψηφισμάτων».

«Είναι φανερό ότι ο «Καλλικράτης» μετασχηματίζεται σε «Προκρούστη» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καλώ την Κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το αντιδημοκρατικό αυτό σχέδιο νόμου. Αλλιώς είναι φανερό ότι βαδίζουμε σε ένα νομοθετικό, αυτοδιοικητικό και εκλογικό πραξικόπημα», αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Για «σχέδιο - βιτρίνα για τη διοικητική μεταρρύθμιση», το οποίο διακατέχεται από προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, χωρίς καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη, κάνει λόγο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης.

«Εύχομαι το μη οριστικοποιημένο σχέδιο, ένα σχέδιο στημένο για το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ αλλά σε βάρος της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, να μην οριστικοποιηθεί με τη μορφή που διαρρέεται σήμερα. Θα είναι ολέθριο λάθος για τον τόπο. Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση για να προσφέρει στον τόπο είναι να το αποσύρει. Αν μη τι άλλο, να ψηφιστεί τώρα ένας νόμος πλαίσιο και να εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο νομάρχης.

Εξάλλου, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει ολόκληρο το σχέδιο του «Καλλικράτη» και τη χωροθέτηση των νέων δήμων και των περιφερειών.

«Σε αυτό το προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για τον Καλλικράτη, την ώρα που έχει εμπλακεί όλη η αυτοδιοικητική κοινωνία και συζητά για το μέλλον της, περιμένουμε από την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα λιγότερο από το να παρουσιάσει το σύνολο του Καλλικράτη. Και όταν λέμε το σύνολο, εννοούμε και τη χωροθέτηση των νέων δήμων και περιφερειών. Δεν νοείται συζήτηση που να μην συνοδεύεται από αυτά τα δύο στοιχεία. Κάθε άλλη κίνηση είναι εκ των πονηρού», επισημαίνει ο κ. Ζώης.

Μητροπολιτικές λειτουργίες


Σύμφωνα με το προσχέδιο του «Καλλικράτη» προβλέπονται μητροπολιτικές λειτουργίες για Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ορίζονται τέσσερις τομείς μητροπολιτικών λειτουργιών και περιλαμβάνουν μεταφορές και συγκοινωνίες, περιβάλλον και ποιότητα ζωής (διαχείριση απορριμμάτων, μητροπολιτικά πάρκα, ατμοσφαιρική ρύπανση), χωρικό σχεδιασμό και αστικές αναπλάσεις (εποπτεία και έλεγχος για τις διαφημιστικές πινακίδες, κατασκευή σχολικών κτιρίων), καθώς και πολιτική προστασία και ασφάλεια.

Οι αρμοδιότητες


Σε πρώτη φάση, οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στους νέους δήμους από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα είναι αυτές της πολεοδομίας και της πρόνοιας. Για άλλες αρμοδιότητες θα υπάρξει πρόβλεψη μεταφοράς μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ενώ κάποιες θα μεταφερθούν σε βάθος διετίας.

Κόβονται 1 στις 3 επιχειρήσεις

Με τον «Καλλικράτη» μπαίνει μαχαίρι τόσο στις δημοτικές επιχειρήσεις, όσο και στα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν οι δήμοι. Από τις σημερινές 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις κάθε νέος δήμος θα κληθεί να περιοριστεί σε μία κοινωφελή, μία ανώνυμη και μία ύδρευσης- αποχέτευσης, ενώ αποφασίστηκε να διατηρηθούν επιχειρήσεις ραδιοφωνίας- τηλεόρασης.

Ταυτόχρονα μεγάλες συγχωνεύσεις θα γίνουν στα νομικά πρόσωπα των δήμων. Συγκεκριμένα, δεν θα δικαιολογείται ύπαρξη περισσότερων του ενός νομικών προσώπων για ΚΑΠΗ ή παιδικούς σταθμούς, ένα για παροχή πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών σκοπών, ενώ σημαντική μείωση θα σημάνει και στις σχολικές επιτροπές.

Συμβασιούχοι τέλος

Από το 2011 οι συμβασιούχοι των δήμων (υπολογίζονται σε 35.000) θα αποτελούν παρελθόν, αφού απόφαση της κυβέρνησης είναι πως για κάθε εργαζόμενο που λήγει η σύμβασή του, να μην ανανεώνεται ή να μην υπογραφεί νέα σύμβαση. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται πως 35.000 συμβασιούχοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

ZENITH