Skip to main content

Μητσοτάκης: «Αναμετριόμαστε και με τον κακό μας εαυτό»

Με τις παρεμβάσεις των στελεχών της ΝΔ συνεχίζεται το συνέδριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο
Με τις παρεμβάσεις των στελεχών της ΝΔ συνεχίζεται το συνέδριο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ουδέποτε μεγάλο κόμμα εξουσίας διεξήγαγε το συνέδριό του σε μια τόσο άχαρη και δύσκολη περίοδο. Εκτός από την οικονομική κρίση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση του πολιτικού συστήματος», ανέφερε ο τομεάρχης περιβάλλοντος του κόμματος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως «η κρίση αυτή ακουμπά και αφορά και τη ΝΔ».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αυτοκριτικός, επισημαίνοντας πως η παράταξη πρέπει να «επουλώσει τραύματα από μια επώδυνη εκλογική ήττα», στην οποία, όπως είπε, το κόμμα οδηγήθηκε από συμπεριφορές και άστοχες πολιτικές, μια ήττα που πλήγωσε τους ψηφοφόρους. «Καλούμαστε να αναμετρηθούμε και με τον κακό μας εαυτό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως «στόχος είναι η κριτική και όχι το αυτομαστίγωμα». Αναφερόμενος στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή είπε πως η ΝΔ δεν πρέπει να διαγράψει τα θετικά, συμφώνησε όμως με τον Αντώνη Σαμαρά που έχει δηλώσει πως το κοντέρ έχει μηδενιστεί.

«Έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς, όταν λέει πως το κοντέρ μηδενίζεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η ΝΔ πρέπει να έρθει σε ρήξη με τη μετριότητα και να υπάρξει επανασύνδεση με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. «Η συζήτηση για τις αξίες είναι σωστή, γιατί έχουμε ξεχάσει αξίες που ενστερνίζεται μια σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών. Δεν πρέπει ως ΝΔ να βασιστούμε στην κατάρρευση της χώρας. Αν περιμένουμε το φρούτο να ωριμάσει, θα έχει ξεραθεί το δέντρο που μεγαλώνει. Αν καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα, θα καταρρεύσουν και τα κόμματα εξουσίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ανάγκη να περιοριστεί το σπάταλο κράτος.

«Το ΠΑΣΟΚ κόβει συντάξεις και μισθούς, αλλά δεν περιορίζει τις δαπάνες του κράτους. Αν κάτι μπορέσουμε να πετύχουμε στο συνέδριο αυτό θα πρέπει να είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της ΝΔ με την έννοια του κράτους. Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα... όχι στο εύκολο επικοινωνιακό περιτύλιγμα, ναι στο συγκεκριμένο και στο ρεαλιστικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διευκρινίσεις στο Σκοπιανό ζητά ο Δ. Αβραμόπουλος

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αμέσως τι συμβαίνει σχετικά με το σκοπιανό. Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση και αφού ξεκαθαρίσει και η σκοπιανή κυβέρνηση, είπε, «τότε εμείς είμαστε εδώ». Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης και να πει την αλήθεια για το σκοπιανό.

Τόνισε ότι η Ν.Δ είναι παράταξη ευθύνης και «δεν ασκεί πρόχειρα στους διαδρόμους και τα πεζοδρόμια εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη μιας εξωτερικής πολιτικής με αυστηρά εθνικά χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για να συγκροτηθεί αξιόπιστη πρόταση πρέπει να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αναφέροντας ότι τις πρωτοβουλίες θα τις αναλάβει η νέα ΝΔ.

Επίσης, σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική στηρίζεται στην εθνική μας ταυτότητα με ηγεσία και ηγετικότητα, που εγγυάται στο τιμόνι ο Αντώνης Σαμαράς.

Μιλώντας για το συνέδριο δήλωσε περήφανος και πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε πόσο δημοκρατικό είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτή η ΝΔ προάγει ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας», τόνισε.

Κεφαλογιάννη: Η ανασυγκρότηση της ΝΔ στηρίζεται σε τέσσερις άξονες

Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αποδείξει ότι είναι ζωντανός οργανισμός που ανανεώνεται. «Κάναμε αυτοκριτική, παραδεχθήκαμε λάθη», είπε και συνέχισε σημειώνοντας πως τώρα «δρομολογούμε μια νέα αρχή».

Ανέφερε ότι η ανασυγκρότηση της ΝΔ πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

- Την εσωτερική ανανέωση

- Το σύγχρονο πολιτικό λόγο

- Την ιδεολογικοποίηση της πολιτικής του κόμματος

- Το άνοιγμα στην κοινωνία.

«Η εσωστρέφεια δεν έχει θέση στη ΝΔ», είπε η κ. Κεφαλογιάννη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης, ως υπεύθυνη του σχετικού τομέα του κόμματος. Είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και 9 μήνες είναι απαθής και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε και δεν έχει σχέδιο για τουριστική ανάπτυξη αλλά για συνολική απαξίωση του τουρισμού. Στη συνέχεια, αφού ανέφερε μερικές από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως την κατάργηση του Υπουργείου Τουρισμού και το κλείσιμο των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, κάλεσε τους συνέδρους να θυμηθούν τι έγινε επί ΝΔ την περίοδο 2004-2009. «Δεν λέμε ότι έγιναν όλα όσα θα έπρεπε, αλλά δεν έγιναν είτε γιατί δεν είμασταν αρκετά αποφασιστικοί είτε γιατί συναντήσαμε την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως στην περίπτωση της άρσης του καμποτάζ», επεσήμανε προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ «άγεται και φέρεται από το λαϊκισμό του».

Η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε αναλυτικά τις προτάσεις της Ν.Δ για την τουριστική ανάπτυξη και τόνισε πως το κόμμα της έχει βούληση και αποφασιστικότητα.

ZENITH