Skip to main content

Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία της Κάρλας

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την προστασία της λίμνης Κάρλας από τη ρύπανση και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής απέστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ο νομάρχης Μαγνησίας, Απόσ
Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την προστασία της λίμνης Κάρλας από τη ρύπανση και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής απέστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ο νομάρχης Μαγνησίας, Απόστολος Παπατόλιας.

Στις γενικές αρχές που διέπουν το μνημόνιο, περιλαμβάνεται η υποχρέωση έντασης των προσπαθειών από όλους τους φορείς για την πρόληψη της μολυσματικής επιβάρυνσης των νερών της Κάρλας, ενώ προτείνεται και η υλοποίηση προγράμματος, στο πλαίσιο της «ψηφιακής σύγκλισης», για τη λειτουργία συστήματος αυτόματου ελέγχου της ποιότητας των υδάτων που καταλήγουν στη λίμνη.

Αναλυτικά, το κείμενο του μνημονίου έχει ως εξής: «Ενόψει της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας και στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής κατεύθυνσης περί συμμετοχικής διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές, οι παρακάτω φορείς υπογράφουν το παρόν σύμφωνο συνεργασίας με σκοπό την κοινή δράση για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της νέας λίμνης. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε το σημαντικό οικολογικό κεφάλαιο της ευρύτερης περιοχής που θα δημιουργηθεί με την ανασύσταση, αλλά και να συμβάλλουμε στην άμεση αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας, που διαταράσσεται σήμερα από συγκεκριμένα αίτια. Στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, θα συμπεριληφθούν οι παρακάτω δράσεις.

1. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης της λίμνης Κάρλας και των παραλιμνίων περιοχών, καθώς και η συνεργασία σε σχετικές δράσεις πολιτικής προστασίας που εφαρμόζουν οι δύο νομοί.

2. Ο συντονισμός δράσεων ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και των οριζόντιων δράσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Η ανάπτυξη κοινών δράσεων που αφορούν την προβολή και την προώθηση της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ανάδειξη ελκυστικών οικολογικών και πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, μέσω της προώθησης δραστηριοτήτων, όπως η οικοπεριήγηση, οι ήπιες και εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες ή οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

4. Η δημιουργία τοπικού δικτύου πληροφόρησης των κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων, των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού.

5. Η εγκατάσταση δικτύου αυτόματης παρακολούθησης και ελέγχου των πηγών ρύπανσης των παρακάρλιων περιοχών και των αντιπλημμυρικών τάφρων που επιβαρύνουν τα νερά που καταλήγουν στη νέα λίμνη.

Καλούμε όλους τους πολίτες να συνεργαστούν μαζί μας και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε η λίμνη που ξαναγεννιέται να διατηρηθεί καθαρή και να αποτελέσει πλούτο και πηγή ζωής για την περιοχή και τη Θεσσαλία».

ZENITH