Skip to main content

«Μοιράστηκαν τα χαρτιά» για τη Galenika

Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «κούρσα» για την εξαγορά του 100% της κρατικής φαρμακευτικής εταιρίας της Σερβίας, Galenika, με την Alapis να προβάλλει ως το φαβορί. Ωστόσο στο «παιχνίδι» έχουν μπει
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «κούρσα» για την  εξαγορά του 100% της κρατικής φαρμακευτικής εταιρίας της Σερβίας Galenika, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με τη φαρμακοβιομηχανία Alapis να προβάλλει ως το φαβορί, ενώ είναι η μόνη που μέχρι τώρα που έχει εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της. Ωστόσο στο «παιχνίδι» έχουν μπει και άλλοι συνδιεκδικητές, ενώ η σέρβικη κυβέρνηση φαίνεται να καιροσκοπεί για να πετύχει την πιο συμφέρουσα γι΄ αυτήν προσφορά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού, αλλά και του διεθνούς, Τύπου, ενδιαφέρον για την Galenika έχουν εκδηλώσει, εκτός από την Alapis, η γερμανική Stada, ιδιοκτήτρια της Hemofarm, η αμερικανική  Abbott laboratories και το investment fund OMNIA.

Από την πλευρά της, η σέρβικη υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων προχώρησε σε διάψευση των δημοσιευμάτων, σημειώνοντας ότι τα ονόματα δεν γίνονται γνωστά κατόπιν αιτήματος ενός από τους συμμετέχοντες, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει «να σταματήσει η αναμετάδοση φημών που θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της κρατικής φαρμακευτικής εταιρείας».

Παράλληλα, όμως, η ίδια υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι «τρεις διεθνούς φήμης φαρμακευτικές εταιρείες και ένας παγκόσμιος οικονομικός επενδυτής έχουν καταθέσει αιτήσεις για την αγορά των σχετικών τευχών δημοπράτησης», προσθέτοντας ότι «τα ονόματα των ενδιαφερομένων εταιρειών δεν θα γνωστοποιηθούν μέχρι και τις 19 Μαρτίου, οπότε λήγει η προθεσμία για να υποβάλουν τις προσφορές τους».

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β΄στο Βελιγράδι, Στυλιανός Λιάγγης, «στη χώρα κυκλοφορούν αντικρουόμενες πληροφορίες. Δεν είναι τυχαίο ότι βγήκαν αυτά τα ονόματα. Αν ήταν και κάποιος άλλος θα είχε διαρρεύσει».

Κατά τον κ. Λιάγγη, στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας ακούγεται έντονα ότι η κυβέρνηση καιροσκοπεί εσκεμμένα και δεν ξέρει ούτε η ίδια τι στάση να κρατήσει.

Σύμφωνα με όσα λέγονται, συνεχίζει, η κυβέρνηση της Σερβίας ακολουθεί μια πρωτοφανή διαδικασία, μέσω της οποίας προσπαθεί να επιλέξει την πιο συμφέρουσα προσφορά. (σ.σ. οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν την προσφορά τους μέχρι τις 19 Μαρτίου, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική αλλά «ενδεικτική», καθώς η σερβική υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων δεν θέλει να δεσμευτεί).

«΄΄Δεν επιδεχόμαστε καμία δέσμευση΄΄, είναι η στάση της σερβικής κυβέρνησης, άρα σημαίνει ότι αν καταλάβουν ότι ανεβαίνει η αγορά και ως εκ τούτου η τιμή παίρνει και αυτή με τη σειρά της ανοδική πορεία, μπορούν να ακυρώσουν τα πάντα. Καιροσκοπούν και όλα είναι ανοιχτά. Ακόμα και 19 Μαρτίου οι προσφορές δε δεσμεύουν τη κυβέρνηση. Μπορεί να το τρενάρει για να έχει ελευθερία κινήσεων», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι το σέρβικο κράτος, όπως έχει γνωστοποιήσει ο υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής συνεργασίας της Σερβίας, Μλάντιαν Ντίνκινς, ζητά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού πακέτου της  Galenika.

ZENITH