Skip to main content

Μόλις 5.000 Βορειοελλαδίτες σε οργανωμένα ταξίδια το Πάσχα

Σημαντική μείωση στα τουριστικά πακέτα εσωτερικού και εξωτερικού για την πασχαλινή περίοδο. Τι έχει αλλάξει στο προφίλ των ταξιδιωτών.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr


Μείωση της τάξης του 30% παρουσιάζει τη φετινή πασχαλινή περίοδο η τουριστική κίνηση από τη Βόρεια Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία κρατήσεων πακέτων εκδρομών από τα τουριστικά γραφεία.

Παρότι οι τιμές των τουριστικών πακέτων είναι φέτος μειωμένες κατά 20-25% σε σχέση με πέρσι, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί κράτησαν πίσω πολλούς επίδοξους εκδρομείς, που σχεδίαζαν κάποιο ολιγοήμερο ταξίδι στην Ελλάδα ή το εξωτερικό για τις ημέρες του Πάσχα.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, ο αριθμός των ταξιδιωτών από τη Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 5.000, ενώ πέρσι ήταν περισσότεροι από 7.500. Οι περισσότερες εκδρομές

«Φέτος, παρά τις προσφορές που έχουμε και τις χαμηλές τιμές που καταφέραμε να πετύχουμε, ο κόσμος εμφανίζεται “κρατημένος”, κυρίως λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος δεν “τράβηξε” η  Κέρκυρα, ο κατεξοχήν πασχαλινός προορισμός, που εμφανίζει μείωση που ξεπερνάει το 30%», τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Βύρων Θεολόγης.

Παρά τη σημαντική μείωση των τουριστικών πακέτων προς την Κέρκυρα, καλή εικόνα παρουσιάζουν άλλοι εγχώριοι προορισμοί, όπως η Μύκονος (260-460 ευρώ για 3ήμερο και 4ήμερο πακέτο), η Σαντορίνη (220-290 ευρώ) και η Ρόδος (275-395 ευρώ), όπου υπολογίζεται να βρεθούν περίπου 200 ταξιδιώτες από τη Βόρεια Ελλάδα σε κάθε νησί, κυρίως λόγω των απευθείας πτήσεων από Astra και Aegean. Στον οδικό τουρισμό εσωτερικού τη μερίδα του λέοντος λαμβάνουν η Ζάκυνθος, το Ναύπλιο, το Πόρτο Χέλι και η Πάργα (160 ευρώ κατά μέσο όρο), που κινούνται στα περσινά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια προς το εξωτερικό, μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε η απευθείας αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης από την Astra Airlines 9-13 Απριλίου. Πρόκειται για ένα τσάρτερ 112 θέσεων που έκλεισαν οι πράκτορες της Βόρειας Ελλάδας αποκλειστικά για τουριστικά πακέτα και γέμισε σχεδόν αμέσως, με το κόστος να ανέρχεται στα 339 ευρώ με φόρους.

Στους άλλους προορισμούς εξωτερικού, υπάρχει το παραδοσιακό ενδιαφέρον για την Κωνσταντινούπολη (τόσο οδικά όσο και αεροπορικά), ενώ μέτρια είναι η εικόνα για Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο (350-480 ευρώ) και Βουδαπέστη. Στον αντίποδα, σημαντική μείωση εμφανίζουν παραδοσιακοί προορισμοί όπως η Πράγα και η Βιέννη.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της φετινής πασχαλινής περιόδου είναι, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, το γεγονός ότι έχει αλλάξει το ηλικιακό προφίλ των ταξιδιωτών. «Ήδη από την προηγούμενη χριστουγεννιάτικη περίοδο και περισσότερο τώρα βλέπουμε ότι κλείνουν οργανωμένες εκδρομές νεότερες ηλικίες 30-40 ετών, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει.

Ο ίδιος κρίνει ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι πολλοί πλέον επιλέγουν τα οργανωμένα ταξίδια, από τις μεμονωμένες εκδρομές. «Ο κόσμος γύρισε στον τουριστικό πράκτορα, γιατί θέλει να έχει από πίσω του έναν άνθρωπο που ανησυχεί για αυτόν και τον συντροφεύει μετά την αναχώρησή του και στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί άμεσα για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσει στο ταξίδι του», υπογραμμίζει.

πηγή φωτογραφίας corfutimes

ZENITH