Skip to main content

Μόλις στο 10% οι δημόσιοι πόροι στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ

Μόλις στο 10% ανέρχεται η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της επιτροπής ερευνών του ιδρύματος, Σταύρος Πανάς.
Μόλις στο 10% ανέρχεται η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρύτανης και πρόεδρος της επιτροπής ερευνών του ιδρύματος, Σταύρος Πανάς. Παράλληλα, το 30% των ερευνητικών πόρων του ΑΠΘ προέρχεται από εταιρίες και οργανισμούς και το 60% από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρά την περίοδο οικονομικής κρίσης, η επιτροπή κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τζίρο 50 εκατομμυρίων ευρώ το 2009, προσβλέποντας μάλιστα σε κύκλο εργασιών ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ για το 2010.

Ο αντιπρύτανης Σταύρος Πανάς επεσήμανε ότι η εθνική δαπάνη για την έρευνα, αντί να αυξάνεται, μειώνεται: Από 0,61% το 2004 σε 0,54% το 2007, ενώ ο στόχος για κεφάλαια ίσα με το 1,5% του ΑΕΠ το 2010 μετατοπίστηκε για το 2015.

Στην περίοδο 2007-2009, η επιτροπή ερευνών χρηματοδότησε 26 πατέντες σε εθνικό, ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο. Μιλώντας για το ανθρώπινο δυναμικό που συμμετέχει στην Επιτροπή Ερευνών, εξήγησε ότι «είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, με υψηλή κατάρτιση και όρεξη για έρευνα».

Σύμφωνα με τον κ. Πανά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο περιμένει ταχεία θεσμοθέτηση των ζητημάτων έρευνας, που θα του δίνουν πλήρη αυτοδυναμία στη στρατηγική για την ανάπτυξή της, με ταυτόχρονη «γενναία» χρηματοδότηση και με κονδύλια για τη δημιουργία Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας.

ZENITH