Skip to main content

«Μολότοφ» στη βορειοελλαδική οικονομία τα βίαια επεισόδια στην Αθήνα

Τουρισμός, εξαγωγές, μεταποίηση και εμπόριο στην πρώτη γραμμή των κλάδων που πλήττονται από την εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό
Σταγόνα σε ένα ποτήρι προβλημάτων που επί μήνες έχει αρχίσει να ξεχειλίζει και να «πνίγει» τις λίγες δυνατότητες που έχουν απομείνει στην εθνική μας οικονομία ενόψει της δύσκολης προσπάθειάς της να ανακάμψει, αποτέλεσαν τα θλιβερά και με τραγική εξέλιξη επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, προχθές την Τετάρτη.

Οι εικόνας βίας που έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας αρνητικά σχόλια ακόμη και για το επίπεδο ασφάλειας της χώρας μας, ήταν μια ακόμη «μολότοφ» στην κλονισμένη αξιοπιστία μας και ως εκ τούτου γέμισαν βαθύ προβληματισμό τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βορείου Ελλάδος, δεδομένου ότι η οικονομία της περιοχής είναι κατ’ εξοχήν προσανατολισμένη στην αλλοδαπή είτε πρόκειται για εξαγωγικές και τουριστικές, είτε για μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Οδηγίες και δυσπιστία

Ήδη, γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η πΓΔΜ, από τις οποίες τα τουριστικά θέρετρα της Βορείου Ελλάδος αντλούν μεγάλο μέρος από τις ετήσιες τουριστικές ροές τους, εξέδωσαν προειδοποιητικές ανακοινώσεις προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα αστικά κέντρα της Ελλάδας, υπό το φόβο επεισοδίων. Κλίμα δυσπιστίας και εκ μέρους αντιπροσώπων και συνεργατών των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, οι οποίοι αμφισβητούν, πλέον, εκτός από την αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και τη δυνατότητα της χώρας μας να εγγυηθεί ασφάλεια. «Η καθημερινότητα μάς υποχρεώνει, παρά το συγκλονισμό της κοινωνίας από την τραγική απώλεια αθώων ανθρώπων, να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό πλέον θα γίνεται με ακόμη περισσότερη δυσκολία, καθώς όχι μόνο έχει τρωθεί η εικόνα και η φήμη της Ελλάδας, αλλά και η αίσθηση ότι πλέον η χώρα δεν είναι ασφαλής», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Β. Θωμαϊδης υπενθυμίζει ότι ήδη οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα στις συναλλαγές τους στο εξωτερικό εξαιτίας της έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας μας (σ. σ. οι προμηθευτές ζητούν προκαταβολές κι αποπληρωμή με την παράδοση, ενώ οι πελάτες δεν καταβάλλουν τα χρήματα παρά μόνο όταν παραδοθεί η παραγγελία κλπ) και εκτίμησε ότι τα κρούσματα αυτά θα επιδεινωθούν. «Αναδεικνύεται επιτακτική πια η ανάγκη για τη συναίνεση από εδώ κι εμπρός, αλλά και για να διοχετευτεί στην κοινωνία η ελπίδα εξόδου από την κρίση μέσω ενός οράματος και άμεσων μεθόδων που θα είναι ρεαλιστικές και θα έχουν προσδόκιμο ανάπτυξης», σημειώνει ο κ. Θωμαϊδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Πέντζος ο οποίος καθιστά σαφές πως ζητούμενο εξακολουθεί να αποτελεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. «Θα σας πω μόνο πως σήμερα οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να προπληρώνουν με μετρητά τις πρώτες ύλες, διότι οι προμηθευτές τους δεν τις εμπιστεύονται, ενώ οι ανταγωνιστές μας αγοράζουν με πίστωση, όπως συνέβαινε και με εμάς στο παρελθόν», εξηγεί ο κ. Πέντζος. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να πληγεί άλλο το εισόδημα των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και ότι η έμμεση φορολογία πρέπει να πάψει να αυξάνεται γιατί δεν το αντέχει άλλο η κοινωνία, ενώ βυθίζει στην ύφεση και την οικονομία. «Τώρα να υπάρξουν άμεσα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Να ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος, να ασκηθούν κλαδικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις και να ενισχυθεί στην αγορά η ρευστότητα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ και υπογραμμίζει το οξύμωρο να είναι παγωμένες οι επιστροφές του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και οι οφειλές του δημοσίου να παραμένουν ανεξόφλητες, χωρίς να δίδεται το δικαίωμα έστω του συμψηφισμού απαιτήσεων - οφειλών, αλλά αντιθέτως να θεσμοθετείται δεύτερη έκτακτη εισφορά για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Σε δίνη ο τουρισμός

Στη δίνη του κυκλώνα, όμως, έχει περιέλθει και ο τουρισμός. «Η επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό ήταν ήδη μαύρη. Είτε είναι η δολοφονία των άτυχων εργαζόμενων μέσα στη φλεγόμενη τράπεζα, είτε ο αποκλεισμός κρουαζιερόπλοιων και της ακρόπολης, η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι πολύ επιβαρυντική», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα πλήττουν όλη την ελληνική κοινωνία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι βίαιες οι αντιδράσεις. Αναφορικά με τις οδηγίες που εξέδωσαν οι Βουλγαρία, Ρουμανία και πΓΔΜ, ο κ. Απ. Αθιανάς δεν έκρυψε τον προβληματισμό του από την εξέλιξη αυτή και υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο ότι δημιουργείται ένα κακό κλίμα στις γειτονικές χώρες. Με τέτοιες εικόνες δυναμιτίζεται το κλίμα και στις παραδοσιακές αγορές της δυτικής Ευρώπης, από όπου αντλούμε τουριστικό ρεύμα κάθε χρόνο». Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως μειωμένη παρουσιάζεται η κίνηση και για το φετινό καλοκαίρι και τα στοιχεία αφορούν τόσο στον εισερχόμενο, όσο και στον εγχώριο τουρισμό, με συνέπεια να τίθεται θέμα βιωσιμότητας επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση κινδύνου απώλειας θέσεων εργασίας.

Πολιτική λύση

Για πρόβλημα που απαιτεί πολιτική λύση κάνει λόγο ο επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Ένωση ξεκίνησε μαραθώνιο επαφών με τα τμήματα του ΕΟΤ σε Βουλγαρία και Ρουμανία, για να διερευνηθεί το κλίμα που επικρατεί στις δύο «δεξαμενές» τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα. Επιπρόσθετα αποφασίστηκε να αποσταλούν περί τα 2.000 newsletters σε μεγάλα τουριστικά πρακτορεία των γειτονικών χωρών, με καθησυχαστικό περιεχόμενο. Το διακύβευμα ήταν σημαντικό, καθώς αυτές τις ημέρες, που στη Βουλγαρία υπάρχει επίσημη αργία 5 ημερών, αναμενόταν περί τους 5.000–6.000 τουρίστες από τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταλύσουν σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής με πάνω από 90 δωμάτια, στα οποία, έτσι, η πληρότητα πλησίαζε στο 80% και μια πιθανή μαζική ακύρωση των αφίξεων θα προκαλούσε σημαντική ζημιά. Πολλώ δε μάλλον που σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλλονται καν προκαταβολές.
«Ανησυχία υπάρχει και για την καλοκαιρινή σεζόν», είπε ο κ. Τάσιος και τόνισε ότι οι προκρατήσεις είναι κατά περίπου 15-20% χαμηλότερες από πέρυσι, χωρίς να έχει υπολογιστεί ο αντίκτυπος από τα προχθεσινά επεισόδια.

Ψυχραιμία συστήνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης ο οποίος παραδέχθηκε πως τα επεισόδια έχουν καταρρακώσει το image της χώρας στο εξωτερικό. Ο κ. Αρ. Θωμόπουλος, ωστόσο, επέμεινε ότι πρέπει να απομονώσουμε το συμβάν και να αναδείξουμε την άλλη εικόνα της Ελλάδα για να μην έρθει η πραγματική τραγωδία στον τουρισμό. «Τη νύφη την πληρώνουν η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα από επεισόδια αυτού του τύπου, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ελλάδα έχει και παραδείσους όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Μύκονος, τα άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και η Χαλκιδική, όπου υπάρχει ασφάλεια, ηρεμία και φυσικό κάλλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως τη χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί για τον κλάδο, χαρακτήρισε την προχθεσινή εικόνα της Αθήνας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, σημειώνοντας, πάντως, ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια». Σύμφωνα με τον κ. Γ. Μπούρο η τοπική Ένωση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και στη Γερμανία για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα.
Στη δεινή θέση του εμπορικού κόσμου αναφέρεται ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, αφού όπως τονίζει για άλλη μια φορά ούτε και η Θεσσαλονίκη κατάφερε να αποφύγει τους (αν και μικρότερης κλίμακας) βανδαλισμούς και τις συμπλοκές. «Η αγορά δεν αντέχει επεισόδια. Τα καταστήματα είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, με τη μείωση του τζίρου να ξεπερνά το 40%, οπότε οτιδήποτε θα επιβαρύνει την κατάσταση δεν μπορούμε να το αντέξουμε», τόνισε και επισήμανε ότι «και 100 Βούλγαροι ή άλλοι βαλκάνιοι τουρίστες να μην επισκεφθούν την αγορά μας, λόγω των οδηγιών που εκδόθηκαν για τα επεισόδια, θα είναι ζημιά για τους εμπόρους».

ZENITH