Skip to main content

Μόνο το 30% των πτήσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα

Συνεχίζεται η αναστάτωση στους ευρωπαϊκούς αιθέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία. Μόνο το 30% των πτήσεων θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ευρώπη.
Μόνο το 30% του συνήθους αριθμού πτήσεων θα πραγματοποιηθείσήμερα Δευτέρα στην Ευρώπη εξαιτίας του νέφους από την τέφρα τουηφαιστείου στην Ισλανδία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου τηςΕναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol).

Η Eurocontrol αναφέρει σεανακοίνωσή της ότι εκτιμά πως θα πραγματοποιηθούν σήμερα 8.000 με 9.000πτήσεις σε σύγκριση με περίπου 28.000, όπως θα ήταν το αναμενόμενο.

Το Σαββατοκύριακο ματαιώθηκε το 75% και πλέον των πτήσεων.

Η τέφρα έχει μεταφερθεί πλέον στην Τουρκία, της οποίας έκλεισε ο εναέριος χώρος στα βόρεια.

Πάνωαπό 63.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στην Ευρώπη από την περασμένη Πέμπτη,εξαιτίας του νέφους, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Eurocontrol.

Ηκυριότερη ένωση ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και η αντίστοιχη τωνεταιρειών εκμετάλλευσης αεροδρομίων πιέζουν για μία «άμεσηεπανεκτίμηση» των προληπτικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, ταοποία εκτιμούν ως υπερβολικά.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών μεταφορών

Στηνέκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει τοαπόγευμα της Δευτέρας στρέφεται η προσοχή χιλιάδων εγκλωβισμένωνεπιβατών και των αεροπορικών εταιρειών που ανεβάζουν τους τόνους, ζητώντας χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι διαθέτει όλα της τα αεροδρόμια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη διευκόλυνση των επιβατών.

Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι επίσης προσφέρουν μειωμένες τιμές και 80.000 επί πλέον θέσεις στα τρένα που συνδέουν Παρίσι - Λονδίνο.

Πλησιάζει τον Καναδά το νέφος

Τονέφος της ηφαιστειακής τέφρας είναι πιθανόν να φθάσει στις ανατολικέςακτές του Καναδά εντός της ημέρας, σύμφωνα με τη βρετανικήμετεωρολογική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις,τμήμα του νέφους αναμένεται να κινηθεί προς δυσμάς και να φθάσει κατάτις 12.00 GMT την περιοχή του Νιούφαουντλαντ, ωθούμενο από ένα υψηλόβαρομετρικό.

Οι άνεμοι μετέφεραν προς ανατολάς το κύριο τμήμα του νέφους, το οποίο κάλυψε το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου.

Τεράστιο το κόστος για την Tui
Στα 20 εκατ. λίρες (30,6 εκατ. δολάρια)διαμορφώνεται μέχρι την Κυριακή το κόστος του «μπλακάουτ» στις αερομεταφορές λόγω της ηφαιστειακής σκόνης από την Ισλανδία για τον βρετανικό όμιλο TUI Travel, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το εκτιμώμενο ημερήσιο κόστος, αν παραταθεί το πρόβλημα, θα είναι από 5 εκατ. λίρες έως 6 εκατ. λίρες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι την Κυριακή είχε περίπου 100.000 πελάτες που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν από τις διακοπές τους.

Στα 2 χλμ μειώθηκε το νέφος

Το ηφαίστειο κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, στην Ισλανδία, προκαλεί σήμερα νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη γύρω περιοχή, αλλά το ύψος στο οποίο εκτοξεύεται η τέφρα, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εναέρια κυκλοφορία, μειώθηκε στα 2 χλμ περίπου, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Στοκχόλμη.

Η τέφρα εκτοξεύθηκε σε ύψος 11 χλμ, όταν άρχισε η έκρηξη του ηφαιστείου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

ZENITH