Skip to main content

«Μονόδρομος για την οικονομία οι αποφάσεις της κυβέρνησης»

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την οικονομία», δήλωσε σε συνέντευξή του, που επικεντρώνεται στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, στην εφημε
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την οικονομία», δήλωσε σε συνέντευξή του, που επικεντρώνεται στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, στην εφημερίδα της Γενεύης «Le Temps».

Στη συνέντευξή του στον διπλωματικό της συντάκτη Stephane Bussard, ο κ. Πετσάλνικος, αφού σημειώνει την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων της σημαντικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ επώδυνες αλλά αναγκαίες και οι μειώσεις μισθών και αποδοχών επηρεάζουν τους πάντες. Όλοι πάντως συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία και να τεθεί ένα τέλος στα ελλείμματα. Η μεγάλη πρόκληση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο, είναι να συνδυάσει τη λιτότητα με την οικονομική ανάπτυξη.

Υποστηρίζει επίσης ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο είναι απαραίτητη για να τεθεί ένα τέρμα στη φοροδιαφυγή. Με ανάληψη δράσης σε δύο μέτωπα βελτιώνεται αισθητά το σύστημα ελέγχου με τη μηχανογράφηση και επιβάλλονται παραδειγματικές κυρώσεις σε όσους φοροδιαφεύγουν, όποιο κι αν είναι το καθεστώς τους. «Αυτό είναι το μήνυμα που αναμένει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες, και επιζητεί αποτελέσματα. Τώρα ή ποτέ», προσθέτει.

Σε ερώτηση για τα πικρόχολα σχόλια κατά της Ελλάδος στο διεθνή Τύπο, απαντά ότι η κριτική είναι πάντα απαραίτητη, αρκεί να είναι εποικοδομητική. Ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει, υπήρξαν εξαιρετικά προσβλητικά προβαίνοντας σε γενικότητες για την Ελλάδα και παραποιώντας τα γεγονότα. Σήμερα, η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Με το ευρώ στο επίκεντρο της συζήτησης, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε: βεβαίως μια Ευρώπη που επιβάλλει τους ίδιους κανόνες για όλους και που όλοι πρέπει να σέβονται, αλλά και μια Ευρώπη που μπορεί να αποδείξει την αλληλεγγύη της. Όσον αφορά στην εικόνα της Ελλάδας, οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι. Αναφέρει επίσης, ότι όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης κατά την περίοδο 2002-2003, η Ελλάδα μόλις είχε ενταχθεί στο ευρώ, ήταν έτοιμη να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της. Η εικόνα της χώρας ήταν εντελώς διαφορετική στην Ευρώπη. Επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τα τελευταία τρία χρόνια, επεσήμανε ο κ. Πετσάλνικος, όταν η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ δεν έπραξε τίποτα για να διορθώσει το φορολογικό ναυάγιο και δεν είχε καμία οικονομική στρατηγική. Απέκρυψε τους πραγματικούς αριθμούς από τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους και έτσι έβλαψε την αξιοπιστία της χώρας. «Αλλά το έργο που επιχειρείται σήμερα θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την εικόνα της Ελλάδας, και γρήγορα», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση αν το πρόγραμμα λιτότητας διαθέτει την ομοφωνία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν διεξάγονται έντονες συζητήσεις. «Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι από ιδεολογικής σκοπιάς, τα μέτρα που λαμβάνονται έρχονται λίγο σε αντίθεση με όσα θα υποστηρίζαμε υπό άλλες συνθήκες. Αλλά εδώ πρόκειται για τη διάσωση της χώρας», προσθέτει.

Τέλος, σε ερώτηση αν οι Παπανδρέου, πατέρας και ο γιος, έχουν το ίδιο στυλ διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής απαντά ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου έζησε σε μια διαφορετική εποχή, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η Ελλάδα ήταν ελάχιστα ανεπτυγμένη μετά τη δικτατορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εργάστηκε για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε μία κατάσταση πολύ διαφορετική, περισσότερο περίπλοκη. Η Ευρώπη έχει διευρυνθεί και η οικονομική κρίση έπληξε όλο τον κόσμο. Επειδή έζησε στη Σουηδία, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την πρόθεση, όπως λέμε στην Ελλάδα, να δημιουργήσει μια Σκανδιναβία στην καρδιά της Μεσογείου. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια θα μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα», καταλήγει.

Ο κ. Πετσάλνικος συμμετείχε στην 3η Παγκόσμια Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο, που οργάνωσε στη Γενεύη η Διακοινοβουλευτική Ένωση (19-21 Ιουλίου).

ZENITH