Skip to main content

Μοσκοβισί: Η τρόικα ενδέχεται να αντικατασταθεί

Την πιθανότητα αντικατάστασης της τρόικας με μία δομή «που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία», επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, ερωτηθείς σχετικά από τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Την πιθανότητα αντικατάστασης της τρόικας με μία δομή «που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία», επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ερωτηθείς σχετικά από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτησή του προς τον κ. Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε το ζήτημα λειτουργίας της τρόικας και των προτεραιοτήτων της νέας Κομισιόν, σχετικά με την αντικατάσταση του μοντέλου των δανειστών στις χώρες με πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής.
 
Απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως η «η δημοκρατική λογοδοσία της στρατηγικής επίλυσης κρίσεων είναι πράγματι θεμελιώδους σημασίας», προσθέτοντας ότι «όλα τα μνημόνια συμφωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, υπογράφηκαν από δημοκρατικά εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις».

Υπενθύμισε, δε, ότι στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως ο τρόπος με τον οποίο, υπό όρους, χορηγείται στήριξη σταθερότητας για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα πρέπει να επανεξισορροπιστεί, εάν και εφόσον, φυσικα, προκύψει στο μέλλον ανάλογη ανάγκη. Η επανεξισορρόπηση αυτή θα περιλαμβάνει την εκπόνηση εκτιμήσεων του κοινωνικού αντικτύπου ως αναπόσπαστο μέρος κάθε μελλοντικής υπό όρους στήριξης προγράμματος σταθερότητας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί συνέχισε την τοποθέτησή του τονίζοντας πως «η Κομισιόν θα εξετάσει τον ρόλο της αποκαλούμενης τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με την πάροδο του χρόνου, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο».

Τέλος, ο Επίτροπος επισήμανε πως «δεδομένου ότι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής συνεπάγεται την εξέταση σύνθετων θεσμικών, νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων», οι προτάσεις θα πρέπει «να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη».

ZENITH