Skip to main content

Μόσχα: Κατά 20% αυξήθηκε μέσα σε λίγες μέρες η τιμή του ψωμιού

Η τιμή του ψωμιού στη Μόσχα ανεβαίνει κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες, καθώς πέρα του πρωτοφανούς καύσωνα είχε προηγηθεί ένα σοβαρότατο κύμα ξηρασίας που είχε καταστρέψει τουλάχιστον το 20% των καλλιε
Η τιμή του ψωμιού στη Μόσχα ανεβαίνει κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες, καθώς ένα σοβαρότατο κύμα ξηρασίας που είχε καταστρέψει τουλάχιστον το 20% των καλλιεργειών της χώρας είχε προηγηθεί του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει τη Ρωσία, ήδη από τον Απρίλιο.

Μέσα σε λίγες μέρες, η τιμή του καρβελιού των 380 γραμμαρίων έχει αυξηθεί κατά 20% στην αγορά της Μόσχας και αγγίζει πλέον τα 18 ρούβλια (0,45 ευρώ), από 15 ρούβλια.

Σύμφωνα δε με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ορισμένα μαγαζιά έχουν ήδη αναρτήσει προειδοποιήσεις για επικείμενες αυξήσεις σε προϊόντα με βάση τα δημητριακά. «Οι δύο στους τρεις προμηθευτές έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 12% με 15%. Αναγκαστήκαμε λοιπόν να αυξήσουμε τις τιμές πώλησης των προϊόντων αρτοποιΐας», δήλωσε στο πρακτορείο ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, στις 4 Αυγούστου είχαν ήδη καταστραφεί 107 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών, κάτι που θα οδηγήσει αναμφίβολα στην αύξηση του πληθωρισμού, αλλά -όπως ελπίζουν οι ρωσικές αρχές- όχι πριν από τον Σεπτέμβριο.

Πάντως το υπουργείο, φοβούμενο πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις, ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου την πρόθεσή του να ορίσει ανώτατες τιμές σε 20 προϊόντα διατροφής.

ZENITH