Skip to main content

Μουδιασμένες οι κεφαλαιαγορές από τις δηλώσεις Τρισέ

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ να δίνει το σύνθημα για αγορά.
Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ να δίνει το σύνθημα για αγορά ή ρευστοποίηση κερδών κατά περίπτωση και ανάλογα με το πώς οι επενδυτές εκλαμβάνουν την αποφασιστικότητα του να στηρίξει με όλα τα δυνατά μέσα τη ρευστότητα και τη σταθερότητα των τιμών στην αγορά τις ευρωζώνης.

Στην άνοδο των δεικτών συνέβαλαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του εθνικού συνταξιοδοτικού ταμείου της Κίνας, ο οποίος εκτίμησε ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα ξεπεράσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τίτλοι στον κλάδο των τραπεζών. Το μόνο μελανό σημείο η BP, της οποίας η μετοχή διολίσθησε έως και 12% λόγω του υψηλού κόστους που αναμένεται να πληρώσει για τον καθαρισμό στον Κόπλο του Μεξικού.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,03%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε ο,25% ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,69%.

Την τιμητική του είχε σήμερα όμως το ευρώ μετά τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ πως η απόφαση του περασμένου μήνα για πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν αποτελεί κάποια αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Συγκεκριμένα, ο κ. Τρισέ σημείωσε για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ότι η τράπεζα παρενέβη, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών, αλλά και ως αντίδραση στις σημαντικές αναταράξεις που εμφανίστηκαν στις αγορές.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%, ανήλθε έως και τα 1,212 δολάρια για να υποχωρήσει όμως στη συνέχεια 1,19050.
Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street χάρη στα ισχυρά στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 48,5% το Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα άνω των έξι ετών. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα οι δείκτες στην Γουόλ Στριτ. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 2,07% και ο Nasdaq 1,75%.

ZENITH