Skip to main content

Μουρμούρα στη ΝΔ για την ήττα

Δεν μπαίνει προς το παρόν στο κάδρο της γκρίνιας ο Αντώνης Σαμαράς. Οι συζητήσεις έχουν φουντώσει στο παρασκήνιο. Συνάντηση Καραμανλή – Μπακογιάννη αύριο το πρωί.

του Τάσου Τασιούλα

Έντονες διεργασίες γίνονται στη ΝΔ την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογική ήττα της προηγούμενης Κυριακής. Ουδείς προς το παρόν θέτει ευθέως και δημοσίως θέμα προέδρου του κόμματος, όμως οι συζητήσεις στα γαλάζια πηγαδάκια της Θεσσαλονίκης αφορούν αποκλειστικά σε αυτό το ζήτημα.

Ως «καταλύτη» για τις όποιες εξελίξεις στη ΝΔ εμφανίζουν γαλάζια στελέχη της Θεσσαλονίκης την ενδεχόμενη παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, αποδεικνύοντας έτσι ότι κανείς δεν έχει τη διάθεση να σηκώσει το βάρος μιας σύγκρουσης.

Αυτό το έχουν κάνει προς το παρόν μόνο στελέχη από την Αθήνα κι αυτά με «κομψό» τρόπο, καθώς κυρίως στρέφονται με δηλώσεις τους εναντίον του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού κι όχι εναντίον του ιδίου.

Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή, Γιώργου Βλάχου, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ζήτησε «να παραιτηθούν τα πρόσωπα που εξέφρασαν την πολιτική της ΝΔ έως τις εκλογές και την οδήγησαν στην ήττα», χωρίς όμως να αναφέρει ονοματεπώνυμα.

Τον μόνο που «κάρφωσε» είναι τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, λέγοντας ότι «θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί». Παρά το γεγονός ότι και ο κ. Παπαμιμίκος είχε εκφράσει εμμέσως τη διαφωνία του με την προεκλογική τακτική του φόβου που είχε υιοθετήσει ως γραμμή το κόμμα, επιμένοντας στην τακτική της «κοινής λογικής», με στόχο την προσέλκυση μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Πάντως, στις συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, οι περισσότεροι επισημαίνουν πως για να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις, τις πρωτοβουλίες μπορεί αυτή τη στιγμή και έπειτα από μια εκλογική ήττα να τις αναλάβει μόνον ο πρόεδρος του κόμματος, όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί της ΝΔ σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν.

Η αριστερή παρένθεση

Τέτοια διάθεση από την πλευρά Σαμαρά δε φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να υπάρχει, κάτι που είναι λογικό από τη στιγμή που και τα πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη, τα οποία μιλούν δημοσίως δε βάζουν στο κάδρο τον αρχηγό της ΝΔ.

Οι πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά πάντως περνούν το μήνυμα ότι χρειάζεται το πρώτο αυτό διάστημα ηρεμία, σωστή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, συζήτηση των αιτίων και όχι σπασμωδικές κινήσεις. Μάλιστα, επιμένουν στο σενάριο ότι η ετερόκλητη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πέσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που όπως λένε ενισχύεται κι από τις πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει με το καλημέρα (σενάριο «αριστερής παρένθεσης»)…

Οι συναντήσεις Καραμανλή

Την ίδια ώρα οι διεργασίες αφορούν στο καραμανλικό στρατόπεδο. Οι συνεχείς συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ με σειρά στελεχών, από χτες, όχι μόνο του καραμανλικού στρατοπέδου (μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Απόστολος Τζιτζικώστας, Βασίλης Κικίλιας, Μάξιμος Χαρακόπουλος κτλ.) δείχνουν μια κινητικότητα, χωρίς κανείς να μπορεί να την ερμηνεύσει επαρκώς. Τα καραμανλικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη τηρούν σιγήν ιχθύος.

Και οι όποιες διαρροές διαφέρουν μεταξύ τους: Υπάρχουν εκείνοι που διαρρέουν ότι στόχος των συναντήσεων είναι να πεισθεί ο κ. Καραμανλής να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της ΝΔ, υπάρχουν άλλοι που απλώς σημειώνουν ότι οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακάμψει η παράταξη ανεξαρτήτως αρχηγού και να στηριχθεί ο κοινοβουλευτικός ρόλος του κόμματος ως αξιωματικής αντιπολίτευσης (εν όψει και της πιθανολογούμενης πρότασης Τσίπρα για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που φαίνεται να έχει κλειδώσει) κι άλλοι ότι γίνονται για να υπάρξει προετοιμασία για την επόμενη μέρα στην κεντροδεξιά.

Ντόρα και Κυριάκος

Μάλιστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να έχει συνάντηση αύριο το πρωί (υπήρξε σχετική ανακοίνωση) και με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του έμεινε μόνο στα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος («χάσαμε τους κεντρώους ψηφοφόρους», είπε) και άφησε να εννοηθεί ότι αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να υπάρξει υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει το κόμμα να μπει σε εσωστρέφεια.

Πάντως, όλοι όσοι «μουρμουρίζουν» για αμφισβήτηση Σαμαρά συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από τους βουλευτές κι όχι από άλλα στελέχη του κόμματος.
 

ZENITH