Skip to main content

Μουσείο για τον μυθικό Αχιλλέα στα Φάρσαλα

Ένα μουσείο που θα φιλοξενεί στους χώρους του την ιστορία του μυθικού ήρωα «Αχιλλέα» φιλοδοξεί να κατασκευάσει η νομαρχία Λάρισας στην πόλη των Φαρσάλων.
Ένα μουσείο που θα φιλοξενεί στους χώρους του την ιστορία του μυθικού ήρωα «Αχιλλέα» φιλοδοξεί να κατασκευάσει η νομαρχία Λάρισας στην πόλη των Φαρσάλων. Το «Αχίλλειο Κέντρο Ιστορίας, Μυθολογίας και Πολιτισμού» όπως θα ονομάζεται  που αποτελεί όνειρο δεκαετιών για την περιοχή των Φαρσάλων φαίνεται να παίρνει «σάρκα και οστά».

Ήδη η νομαρχία Λάρισας έχει ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη και την παρέδωσε στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ευελπιστώντας την ένταξη του μεγαλεπήβολου σχεδίου στο ΕΣΠΑ. Το Μουσείο του «Αχιλλέα» όπως τόνισε η αντινομάρχης Λάρισας, Ρένα Καραλαριώτου, αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πραγματοποίηση ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Μία κοιτίδα Πολιτισμού για την περιοχή των Φαρσάλων που σκοπό έχει όχι μόνο να αναδείξει την ιστορία του μυθικού ήρωα αλλά να αποτελέσει και πόλο έλξης τουρισμού για το νομό Λάρισας.

Η νομαρχία σε συνεργασία με το δήμο Φαρσάλων, που παραχώρησε και το οικόπεδο για την ανέγερση του κτιρίου, ευελπιστεί να προχωρήσει το υπουργείο στη χρηματοδότηση του έργου, που θα σημάνει και την άμεση εκτέλεσή του. Σύμφωνα με τη μελέτη η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου είναι 1.077.21 τμ, ενώ η συνολική επιφάνεια του κτίσματος είναι 589,46 τμ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ. Το κτίριο σύμφωνα με τη μελέτη θα έχει τρία επίπεδα χρήσης:

-Υπόγειο που θα περιλαμβάνει τις Η/Μ εγκαταστάσεις και τους βοηθητικούς χώρους του κτιρίου
- Ισόγειο που θα περιλαμβάνει τους χώρους της βιβλιοθήκης, των υπολογιστών, το αναψυκτήριο
-1ος όροφος που θα περιλαμβάνει το χώρο της εικονικής πραγματικότητας, τα γραφεία της διοίκησης.

Το «Αχίλλειο Κέντρο Ιστορίας, Μυθολογίας και Πολιτισμού» θα είναι ένας εκθεσιακός χώρος εικονικής πραγματικότητας ο οποίος θα φιλοξενεί και θα καθιστά πρόσβαση στο ευρύ κοινό εικονικά εκθέματα τόπων, μνημείων και ανθρώπων που πλέον δεν υπάρχουν αλλά έγιναν γνωστά μέσω ερευνητών, αρχιτεκτόνων, ιστορικών και αρχαιολόγων. Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας όλες αυτές οι εικόνες θα προβάλλονται ως εικόνες σε πραγματικό χρόνο και όχι μαγνητοσκοπημένες δίνοντας τη δυνατότητα  στον επισκέπτη να γίνεται ένα με αυτό που βλέπει και να «βυθίζεται» στο εικονικό περιβάλλον.

ZENITH