Skip to main content

Μπαράζ εκδόσεων ευρωπαϊκών ομολόγων

Στις ευρωπαϊκές εκδόσεις ομολόγων έστρεψαν αυτή την εβδομάδα το βλέμμα τους οι επενδυτές με τη Γερμανία να προσελκύει μικρό ενδιαφέρον για τα νέα 30ετή ομόλογα αξίας 4 δισ. ευρώ, των οποίων το επιτόκι
Στις ευρωπαϊκές εκδόσεις ομολόγων έστρεψαν αυτή την εβδομάδα το βλέμμα τους οι επενδυτές με τη Γερμανία να προσελκύει μικρό ενδιαφέρον για τα νέα 30ετή ομόλογα αξίας 4 δισ. ευρώ, των οποίων το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,25%.  Τη σκυτάλη πήρε η Πορτογαλία, ενώ εκτός ευρώ σειρά είχε η Τσεχία και η Πολωνία.

Η Πορτογαλία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια 12 μηνών αντλώντας 1,25 δισ. ευρώ στο πλαίσιο δημοπρασίας, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 1,3 φορές συγκριτικά με τις 3,2 που είχε υπερκαλυφθεί η δημοπρασία του Μαρτίου. Ωστόσο, το κόστος δανεισμού ήταν διπλάσιο από αυτό της αντίστοιχης δημοπρασίας στις 17 Μαρτίου, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,452% από 1,036%. Αυξημένα ήταν τα επιτόκια και στις προηγούμενες δημοπρασίες που πραγματοποίησε η Λισαβόνα Απρίλιο και Μάιο. «Πρόκειται για μία δημοπρασία που κινήθηκε σε λογικά πλαίσια», επεσήμανε στρατηγικός αναλυτής της Barclays Capital, αν και το κόστος ήταν υψηλότερο, αλλά όχι και σε δυσβάσταχτα επίπεδα για την πορτογαλική κυβέρνηση.

Η έκδοση πραγματοποιείται μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody΄s κατά δύο βαθμίδες την προηγούμενη εβδομάδα, με τον οίκο αξιολόγησης να επικαλείται τις εξασθενημένες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και το αυξανόμενο χρέος της χώρας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει αυξήσει τους φόρους και μειώσει τις δαπάνες σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού που διαμορφώθηκε πέρυσι στο 9,3% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία προσείλκυσε ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα νέα 30ετή ομόλογα που εξέδωσε αξίας 4 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,25%, καθώς τα επιτόκια διαμορφώθηκαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 καθιστώντας το συγκεκριμένο ομόλογο υπερβολικά ακριβό. Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,09% στις 4 Δεκεμβρίου του 2008, στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 1994. Επίσης, η Γερμανία εξέδωσε και 10ετή ομόλογα συνδεδεμένα με δείκτη αξίας 1 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, οι επιτυχημένες δημοπρασίες σε Πολωνία και Τσεχία κατάφεραν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Τσεχία εξέδωσε περισσότερα ομόλογα απ΄ αυτά που είχε προγραμματίσει στο πλαίσιο δημοπρασίας ομολόγων εννέα ετών με τις αποδόσεις να υποχωρούν σημαντικά συγκριτικά με την τελευταία δημοπρασία του Μαΐου. Η Πολωνία εξέδωσε ομόλογα λήξης του 2020 αξίας 1,67 δισ. ζλότι, τα οποία αντάλλαξε με ομόλογα λήξης του 2010. Η Ρουμανία θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων σε ευρώ στις 28 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

ZENITH