Skip to main content

Μπαρόζο: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ουτοπικά πράγματα

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική του στρατηγική, αλλά και την τακτική που ακολούθησε ενόσω βρίσκεται στην εξουσία, άσκησε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική του στρατηγική, αλλά και την τακτική που ακολούθησε ενόσω βρίσκεται στην εξουσία, άσκησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Πρίστον και Γενεύης, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Μπαρόζο τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μη ρεαλιστικές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους της τις οποίες πλέον δεν μπορεί να εκπληρώσει.

Κατηγόρησε, δε, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη εμπειρίας και για απαιτήσεις που «είναι εντελώς απαράδεκτες για τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης» και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι καθόλου χρήσιμο για την Ελλάδα να επιτίθεται στις χώρες που προσπαθούν να τη βοηθήσουν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν φτωχότερες χώρες που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, επομένως θα λάβει ένα συνολικό ''όχι'' όταν ζητάει να της γίνει κούρεμα χρέους. Αυτό που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αναλάβει τις ευθύνες της για τα οικονομικά δεινά της χώρας και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα».

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Κομισιόν ήταν επικριτικός και σε ό,τι αφορά τη μόνιμη δαιμονοποίηση της Γερμανίας, τονίζοντας πως «δεν είναι η Γερμανία ή άλλο μέλος της ΕΕ που δημιούργησε τα προβλήματα στην Ελλάδα».

«Η συγκεκριμένη χώρα έχει δομικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη χαμηλή παραγωγικότητα. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού και επέστρεψαν. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που την εμποδίζει να πετύχει, αλλά η κακή πολιτική δημιουργεί πολλά προβλήματα», εξήγησε.

Εντούτοις, ο κ. Μπαρόζο ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, χαρακτηρίζοντας αυτή την πιθανότητα «αρνητική», αν και πρόσθεσε πως θα είναι λιγότερο επιζήμια λόγω του γεγονότος ότι οι αγορές, πλέον, είναι πολύ πιο σίγουρες σε σχέσεις με προηγούμενα χρόνια. «Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα σπάσει το ταμπού και θα θέσει ένα προηγούμενο», κατέληξε.

 

ZENITH