Skip to main content

Μπεγλίτης: Αναγκαίος ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών

Την ανάγκη δομικής ανασυγκρότησης του τομέα της Εθνικής Άμυνας και του εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών της χώρας μας επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Την ανάγκη δομικής ανασυγκρότησης του τομέα της εθνικής άμυνας και του εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών της χώρας μας επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην EXPOSEC 2010-9ο συνέδριο και έκθεση για θέματα ασφάλειας που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια (European Organization for Security - EOS) και ΚΕΠΕΑ.

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας είναι η υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών της εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον με ιδιαίτερες προκλήσεις, αλλά και σε ένα περιβάλλον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Στόχος, ανέφερε, είναι να εκσυγχρονίσουμε την άμυνα της χώρας και να προβούμε σε επαναξιολόγηση των επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως υπογράμμισε, για 35 χρόνια η χώρα μας υπήρξε πρωτοπόρα σε αμυντικές δαπάνες φτάνοντας ακόμη και στο 5,6% του ΑΕΠ.

Ακολουθήσαμε, σημείωσε, μία ποσοτική προσέγγιση στα θέματα των εξοπλισμών, καθώς αγοράζαμε χωρίς να έχουμε προσδιορίσει τις επιχειρησιακές μας ανάγκες και χωρίς η στρατηγική που είχαμε να λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα κόστους και οφέλους.

«Διαμορφώθηκαν πελατειακές σχέσεις και παράλληλα μία εθνική αμυντική βιομηχανία κρατικοδίαιτη χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό. Οι αμυντικές βιομηχανίες στη χώρα μας δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους και να σπάσουν το γόρδιο δεσμό της σύνδεσης με το κράτος», τόνισε.

Τέλος, αναπτύσσοντας τους στόχους και τους σχεδιασμούς της νέας πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε, ότι τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο ίδιος, έχουν τη βούληση και την τόλμη να συγκρουστούν με αντιλήψεις που λειτουργούσαν σαν βαρίδια στον τομέα της Άμυνας τα περασμένα χρόνια.

ZENITH