Skip to main content

Μπήκε η «ταφόπλακα» για τον όμιλο Λαναρά

Νίπτει τας χείρας του ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, Θωμάς Λαναράς, εγκαταλείποντας το πλοίο λίγο πριν βουλιάξει. Ακυβέρνητη η πάλαι ποτέ κραταιά Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία διακόπτει κάθε εργασία λόγω
Οριστικό είναι το λουκέτο για τον πάλαι ποτέ ισχυρό όμιλο κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά. Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία αδυνατεί πλέον να διεκπεραιώσει και τις πλέον στοιχειώδεις εταιρικέςυποθέσεις, αφού δεν έχει νόμιμη εκπροσώπηση, ενώ τα εργοστάσιά της δενλειτουργούν, αφενός λόγω της έλλειψης κεφαλαίου κινήσεως και αφετέρουλόγω της επίσχεσης εργασίας των 850 εργαζομένων, που είναι απλήρωτοι επίμήνες.

Οι υποχρεώσεις της ΕΝ.ΚΛΩ έναντιτων εργαζομένων σε όλες τις μονάδες του ομίλου, υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλλιπο Σαχινίδη, δόθηκε η δέσμευση πως το θέμα τους θα εξεταστεί τη Δευτέρα, στο γραφείο της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη. Στη συνάντηση με την υπουργό θα παρευρίσκεται και ο κ. Σαχινίδης, καθώς και οι πρόεδροι των σωματείων των εργαζομένων στην εταιρία.

Εξάλλου, από τα 15 εργοστάσια που διέθετε κάποτε ο όμιλος Λαναρά, έχουν απομείνει μόλις επτά. Από αυτά λειτουργούσε, μέχρι πρόσφατα, μόνον η μονάδα της Κομοτηνής. Τα υπόλοιπα διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω αδυναμίας της εταιρίας να εξοφλήσει τους λογαριασμούς.

Επιπλέον, από την 1η Μαρτίου οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις και οιαποθήκες πρώτων υλών, έτοιμων προϊόντων θα είναι αφύλακτες, καθώς δενυπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι εταιρίες security, οι οποίεςδιακόπτουν τη φύλαξη.

Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, Θωμάς Λαναράς, επέλεξε να εγκαταλείψει το πλοίο λίγο πριν βουλιάξει, καθώς παραιτήθηκε από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, χωρίς να παραστεί καν στη χθεσινή έκτακτη ΓΣ. Είχε προηγηθεί προ ημερών η παραίτηση άλλων δύο μελών του ΔΣ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον νόμιμη συγκρότησή του.

Η έκτακτη γενική συνέλευση θα συνεχισθεί στις 11 Μαρτίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση και να καταστεί δυνατή η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το Χ.Α ανακοίνωσε χτες ότι προχωράστην προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας, μετάαπό 37 χρόνια παρουσίας στο χρηματιστήριο αξιών.

Όπωςσημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε «για λόγουςπροστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας τηςαγοράς».

Η τιμή της μετοχής ΕΝΚΛΩ είχε υποχωρήσει τον τελευταίοκαιρό στα 0,05 λεπτά αντί των 280 ευρώ (σταθμισμένη τιμή) πουυπολογιζόταν παλαιότερα, σημειώνοντας μια κατακόρυφη πτωτική πορεία τατελευταία χρόνια.

«Ησυνεχής απαξίωση της εταιρείας, η έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της μηχρηματοδότησής της, η υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση τουεπανεπικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου έχουν δημιουργήσει μηαναστρέψιμες καταστάσεις», επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.

Τέρμα στις κρατικές εγγυήσεις για νέα δάνεια

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο όμιλος είναι ότι το κράτος δε δίνειμέχρι στιγμής εγγύηση για να χορηγηθούν και άλλα δάνεια από τιςπιστώτριες τράπεζες. Η προϋπόθεση αυτή, που έχουν θέσει οι τελευταίες, αποτελεί τροχοπέδη για τη νέα χρηματοδότηση του ομίλου, η οποία σύμφωναμε πηγές του ΥΠΟΙΑΝ αν πραγματοποιηθεί θα αφορά την αναδιάρθρωση τουκαι την έναρξη «πράσινων» δραστηριοτήτων.

Η ΕΝΚΛΩ το2007 είχε εξασφαλίσει 20 εκατ. ευρώ, με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου, ενώτο 2005 το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωσή του. Επιπλέον,την τελευταία διετία έχει δανειστεί 36,6 εκατ. ευρώ αποσπασματικά, γιανα υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής του.

Οι υποχρεώσεις πουέχει η ΕΝΚΛΩ προς τα τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με τις λογιστικέςκαταστάσεις εννεαμήνου, ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Η νέα χρηματοδότηση,σύμφωνα με το σχέδιο που είχε συνταχθεί από την εταιρεία ΚΑΝΤΟΡ, θαέπρεπε να ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2008 και να συνδυαστεί μεσυνολική χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, με κεφαλαιοποίηση μέρους τωνοφειλών και ρύθμιση σε μακροχρόνια βάση του υπόλοιπου. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης διατέθηκε στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.

ZENITH