Skip to main content

Μπλε κάδοι για… πράσινο περιβάλλον

Ενθαρρυντικά μηνύματα από το μέτωπο της ανακύκλωσης το 2009, καθώς οι ποσότητες αποβλήτων συσκευασίας που αξιοποιήθηκαν, μαζί με τα βιομηχανικά και τα εμπορικά απόβλητα, παρουσίασαν αύξηση 8%, φθάνοντ
Κύρια πηγή αύξησης της ανακύκλωσης για το άμεσο μέλλον, καθώς και βασικό παράγοντα επίτευξης των εθνικών στόχων αναφορικά με την ανακύκλωση των συσκευασιών, εξελίσσονται τα έργα του μπλε κάδου, στα οποία, κατά τη διάρκεια του 2009, οι ποσότητες αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 43%, έναντι του 2008, επιτρέποντας την αποσυμφόρηση των χώρων ταφής από περίπου 510.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών. Την ίδια στιγμή τα εφαρμοζόμενα προγράμματα ανακύκλωσης συνεισφέρουν καθοριστικά στην περιβαλλοντική και οικονομική ενίσχυση των συνεργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην τόνωση της απασχόλησης τοπικά, έχοντας δημιουργήσει, ήδη, περί τις 1.600 νέες θέσεις εργασίας.

Στην επίτευξη αυτών των στόχων επιβοηθητικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το γεγονός ότι στο δίκτυο των μπλε κάδων εντάχθηκαν εσχάτως και τα νέα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) του Δήμου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, των Σερρών, αλλά και της Λάρισας, τα οποία ενεργοποίησαν τη συνεργασία τους με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Ήδη με την προσθήκη και των ανωτέρω περιοχών το δίκτυο της ΕΕΑΑ αριθμεί 22 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (από 18 το 2008) και έπεται συνέχεια, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΕΑΑ, το 2010 πρόκειται να διευρυνθούν οι συνεργασίες της και με νέα ΚΔΑΥ, ενώ ολοκληρώνεται και η κατασκευή του Κέντρου Διαλογής Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της ΕΕΑΑ για την προηγούμενη χρονιά, οι συμβεβλημένες με το σύστημα επιχειρήσεις, που συνεισφέρουν στην ανακύκλωση, ήταν περισσότερες από 1.550, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο μέρος συσκευασιών που διατίθενται ετησίως στην εγχώρια αγορά, ενώ αντίστοιχα οι συνεργαζόμενοι ΟΤΑ έφθασαν τους 648, έναντι 610 το 2008. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι το σύστημα να εξυπηρετεί σήμερα περί τους 7,6 εκ. κατοίκους ανά την επικράτεια, σε σύγκριση με τα 6,8 εκ. κατοίκους ένα χρόνο πριν.

Παράλληλα έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση και στην κατά κεφαλήν απόδοση αποβλήτων συσκευασίας, η οποία με βάση τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2009, είναι μεγαλύτερη κατά 14%, έναντι εκείνης του 2008. Από πρακτικά σημαίνει ότι κάθε κάτοικος που εξυπηρετείται από το δίκτυο των μπλε κάδων έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του και τις ποσότητες που αποθέτει στον κάδο. Αν περιληφθούν στο σχετικό σύνολο και τα βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα συσκευασίας (ΒΕΑΣ), οι συνολικές ποσότητες που αξιοποιήθηκαν στη διάρκεια του 2009 από τις δραστηριότητες του συστήματος παρουσίασαν άνοδο σε ποσοστό 8%, έναντι του 2008, και ανήλθαν σε 432.013 τόνους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα συνολικά απόβλητα συσκευασίας στη χώρα πέρυσι, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, εκτιμάται ότι υποχώρησαν κατά περίπου 4%. Από το δίκτυο των μπλε κάδων, εξάλλου, ανακτήθηκαν, το 2009, επιπλέον των αποβλήτων συσκευασίας και 79.146 τόνοι χαρτιού εντύπων, δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, κ.λπ. Μαζί δε, και με τις γυάλινες επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες που ανακυκλώθηκαν μετά το τέλος της ζωής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της απολογιστικής έκθεσης της ΕΕΑΑ, οι εν γένει δραστηριότητές της το 2009 μείωσαν τις ποσότητες προς τους χώρους ταφής κατά περίπου 510.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, κάτι που σημαίνει ότι επέφεραν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τους δημοτικούς φορείς που διαχειρίζονται τους χώρους τελικής διάθεσης.

Πέραν αυτών, όμως, τα προγράμματα ανακύκλωσης που λειτουργεί και στηρίζει οικονομικά η ΕΕΑΑ σε πανελλαδική κλίμακα, έχουν ενισχύσει σημαντικά και την τοπική απασχόληση, καθώς, μέχρι σήμερα, εκτιμάται έχουν δημιουργήσει περίπου 1.600 θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί, τέλος, πως η ΕΕΑΑ στη διάρκεια του 2009 δαπάνησε σχεδόν 36 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε κάδους, οχήματα, νέα Κέντρα Διαλογής κλπ, και τη λειτουργία τους.

ZENITH