Skip to main content

Μπλόκο στις «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

Μπλόκο στις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων ετοιμάζονται να βάλουν ενόψει των εορτών του Πάσχα, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μπλόκο στις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων ετοιμάζονται να βάλουν ενόψει των εορτών του Πάσχα, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα είναι χρονικά πολύ νωρίς, δεν επέτρεψε στους Έλληνες κτηνοτρόφους να έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν αρκετά τα αμνοερίφιά τους, με αποτέλεσμα να θεωρείται αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν αθρόες εισαγωγές από γειτονικές χώρες όπως η πΓΔΜ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι το παρελθόν έχει αποδειχθεί «βεβαρημένο», σε ανάλογες περιπτώσεις, ήδη στελέχη της ΥπΕΕ και του ΕΛΟΓΑΚ έχουν πάρει εντολές να ξεκινήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και εντός της εγχώριας αγοράς. Πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι ειδικά συνεργεία των ελεγκτικών αρχών πρόκειται να εγκατασταθούν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) σε μεθοριακούς σταθμούς βόρεια και ανατολικά της χώρας, με πΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία, με σκοπό να καταγράφουν ό,τι φορτίο εισέρχεται στην επικράτεια. Κατόπιν τα στοιχεία θα διοχετεύονται στην κεντρική υπηρεσία, προκειμένου να παρακολουθείτε αν το φορτηγό που πέρασε τα σύνορα χρησιμοποιεί το φορτίο του για το λόγο που το δήλωσε.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων η οποία φοβάται ότι πολλά αμνοερίφια από την Τουρκία θα περάσουν στην Ελλάδα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και θα «βαφτιστούν» ελληνικά, ώστε να πωληθούν ως ντόπια σε πολύ υψηλότερες τιμές. «Πρόκειται για απάτη σε βάρος του καταναλωτή, ο οποίος πιστεύει ότι αγοράζει εντόπιο κρέας και το πληρώνει ως τέτοιο, ενώ ταυτόχρονα πλήττονται άμεσα και οι παραγωγοί που δεν μπορούν να διαθέσουν τα αμνοερίφιά τους στην τιμή που θέλουν», τονίζει πηγή στις τάξεις των ελεγκτικών αρχών.

Και στα βοοειδή

Ανάλογα φαινόμενα, πάντως, απασχολούν τις αρχές και στο κύκλωμα το βόειου κρέατος, όπου, επίσης, παρατηρούνται εκτεταμένα κρούσματα ελληνοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο δίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν δεκάδες έλεγχοι από συνεργεία του ΕΛΟΓΑΚ και προέκυψαν αποκαλυπτικά αποτελέσματα για το μέγεθος της απάτης σε βάρος των καταναλωτών, αφού η επιβάρυνση μετά τα «βαφτίσια» μπορεί να φθάσει έως και το 30% στην αρχική αξία του προϊόντος. Σε αυτή την περίπτωση η πρακτική που ακολουθείται από τους επιτήδειους έχει να κάνει με ζώα που εισάγονται για εκτροφή στην Ελλάδα πριν οδηγηθούν για σφαγή και κατόπιν πώληση στην αγορά. «Αν για παράδειγμα έχουμε ένα φορτίο με γαλλικά μοσχάρια τα οποία μετά την εισαγωγή θα μείνουν ζωντανά και θα εκτραφούν σε ελληνική φάρμα για τουλάχιστον 5 μήνες, τότε κατά τη σφαγή τους μετατάσσονται στην κατηγορία *Ελληνικής Εκτροφής άνω των 5 μηνών* και μπορούν να πωληθούν ως εντόπια. Αν όμως η σφαγή συντελεστεί πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να πωληθεί σαν εισαγόμενο» σημειώνεται χαρακτηριστικά και διευκρινίζεται ότι «αυτό που κάνουν οι επιτήδειοι είναι ότι πριν από τη συμπλήρωση του 5μήνου τα ζώα οδηγούνται στο σφαγείο και κατόπιν πωλούνται ως ελληνικά, με τιμές τουλάχιστον 30% ακριβότερες από ό,τι θα έπρεπε στην πραγματικότητα». Το κόστος αυτό όπως είναι φυσικό το επωμίζεται ο ανυποψίαστος καταναλωτής.

Το πόσο εκτεταμένο είναι το φαινόμενο εν πολλοίς αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα κρεοπωλεία στην επικράτεια πωλούν εντόπιο βόειο κρέας, όταν είναι ευρύτατα γνωστό πως η αυτάρκεια της Ελλάδας σε αυτού του είδους τα κρέατα δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση το 33% - 35%.

Για να καταπολεμήσουν την απάτη αυτή οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους το ευρωπαϊκό on-line σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των κρεάτων, γνωστό και ως «Τρέισις» το οποίο δείχνει ανά πάσα στιγμή τα «ίχνη» της καταγωγής και της πορείας των ζώων. Ήδη με το «εργαλείο» αυτό έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις ελληνοποιήσεων βόειου κρέατος και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, μαζί με τις εισηγήσεις των ελεγκτικών αρχών για την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, διαβιβάζονται στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την οριστική «καμπάνα» που θα πέσει στους παραβάτες.

ZENITH