Skip to main content

Μπόλαρης: «Μονόδρομος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας»

«Οι λόγοι που δημιούργησαν τη δριμεία οικονομική κρίση στη χώρα μας μπορούν να αποτελέσουν την πρόκληση για μια νέα ιστορική πορεία», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, σε
Οι λόγοι που δημιούργησαν τη δριμεία οικονομική κρίση στη χώρα μας μπορούν να αποτελέσουν την πρόκληση για μια νέα ιστορική πορεία. Το μήνυμα αυτό απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, σε εκδήλωση ομογενών επιχειρηματιών, που διοργάνωσε σήμερα στη Φρανκφούρτη το ΣΑΕ, Περιφέρεια Ευρώπης, σε συνεργασία με τον Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW).

Μιλώντας σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, ογδόντα και πλέον ομογενών επιχειρηματιών απ΄ όλη τη Γερμανία, ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι «είναι μονόδρομος η βελτίωση του επιπέδου της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και αυτό δεν θα γίνει με όρους παρωχημένους και κοινωνικά ανάλγητους».

Για να αναστραφεί η παρούσα πορεία, σημείωσε, χρειάζεται σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης με πρώτο βήμα τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

«Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί μόνο έτσι θα είναι εφικτή η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των συναφών κοινωνικών παροχών», τόνισε ο κ. Μπόλαρης. Και συνέχισε: «Ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα αποτελούν την προμετωπίδα της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση εξήγγειλε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ρυθμιστικής λειτουργίας του κράτους και θα καθορίσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής μας δράσης με προοπτική αναπτυξιακή. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά πως ήρθε η ώρα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας».

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, μίλησε και για το νέο οικονομικό - επιχειρηματικό πρότυπο, που οργανώνεται με βασικούς πυλώνες την καινοτομία και την ποιότητα.

Οι βασικές ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Μπόλαρη αφορούσαν τα πολλά γραφειοκρατικά, και όχι μόνο, εμπόδια που συναντούν οι επιχειρηματίες του εξωτερικού που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι «με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές και να καλλιεργήσουμε παιδεία καινοτομίας», σημειώνοντας την ανάγκη απλούστευσης της γραφειοκρατίας για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, με αποτελεσματική κοινή χρήση (αξιοποίηση) ακριβών ερευνητικών εγκαταστάσεων ή και εγκαταστάσεων μεταφορών, εφοδιαστικής (Logistics) (λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι) από τις γειτονικές περιοχές».

«Ο εξωστρεφής, ανταγωνιστικός προσανατολισμός δεν αποτελεί επιλογή, αλλά δεδομένο που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Μπόλαρης.

Οι προτάσεις των ομογενών

Τη διοργάνωση Διεθνούς Οικονομικού και Επιχειρηματικού Φόρουμ, υπό την αιγίδα του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, σχεδιάζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Στέφανος Ταμβάκης.

Εστιάζοντας στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών στην παρούσα φάση, ο κ. Ταμβάκης τόνισε ότι «το ΣΑΕ βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, στην πρώτη γραμμή βοήθειας προς την πατρίδα» και συντονίζει τη συμβολή της ομογένειας στο νεοσυσταθέν Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας.

Ζητούμενο είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των ομογενών επιχειρηματιών, επεσήμανε ο κ. Ταμβάκης και προς αυτή την κατεύθυνση η εκδήλωση της Φρανκφούρτης αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενημέρωση των ομογενών επιχειρηματιών για επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα, την πραγματοποίηση επαφών, εκδηλώσεων και σεμιναρίων, την προσέλκυση της νέας γενιάς και η ενδεχόμενη δημιουργία βάσης δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά στους ομογενείς επιχειρηματίες, τόνισε ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρικός συντονιστικός φορέας όλων των ομογενειακών Επιχειρηματικών Δικτύων με αντίστοιχες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν σημαντικά ομογενειακά επιμελητήρια στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Νέα Υόρκη κ.ά., αλλά και δημιουργηθούν νέα στις χώρες όπου ο ελληνισμός έχει μεγάλη πληθυσμιακή παρουσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομιλία του Συντονιστή του ΣΑΕ, Περιφέρεια Ευρώπης, Γιώργου Αμαραντίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι η προνομιακή σχέση του ΣΑΕ με την Ελληνική Πολιτεία, θα μπορούσε να αποτελέσει τον κατεξοχήν μεσολαβητή υποστήριξης των εκπεφρασμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του Δικτύου της περιφέρειας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην υλοποίηση δύο έργων, που ξεκίνησε η Περιφέρεια Ευρώπης: την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Εύρεσης Εργασίας και τον Ευρωπαϊκό Οδηγό Ελλήνων Επιχειρηματιών, ενώ δρομολογείται και η έκδοση ενός Οδηγού Ελλήνων Επιστημόνων, Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση μίλησαν και ο υπεύθυνος της επιτροπής ελληνικής επιχειρηματικότητας και προβολής τουρισμού, του ΣΑΕ Ευρώπης, Γιάννης Επιτροπάκης και ο Αντιπρόεδρος του DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος.

ZENITH