Skip to main content

Μπουτάρης: Απαράδεκτη η παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά καλά κάνει....

«Εάν χρειάζονται τα αποθεματικά των δήμων, με την προϋπόθεση να ανοίξει η στρόφιγγα από την ΕΕ, τότε προφανώς και καλά κάνει η κυβέρνηση» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Γρίφο για... δυνατούς λύτες αποτελούν από χθες οι συνεχείς τοποθετήσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, αναφορικά με τη απόφαση της κυβέρνησης και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των δήμων.

Σε σημερινή του δήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι «προέχει  να σωθεί η χώρα».

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου την ΠΝΠ. «Εντελώς απαράδεκτη η παρέμβαση της κυβέρνησης στα αυτοδιοικητικά θέματα. Η οικονομική αυτοδυναμία των δήμων είναι συνταγματικά προστατευόμενη από το άρθρο 102. Η πρώτη σκέψη είναι να προσφύγουμε στο ΣτΕ με ασφαλιστικά μέτρα. Θα δούμε τι θα αποφασίσει και η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ» σημείωσε.

Ερωτώμενος για την χθεσινή πρώτη του αντίδραση και τη στήριξη προς την κυβέρνηση σε αντίθεση με την ΚΕΔΕ, ο κ. Μπουτάρης τόνισε: «Η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να βγούμε από αυτό το λούκι, την οποία πρέπει να στηρίξουμε χωρίς να κάνουμε κινήσεις πανικού ή κινήσεις αντιπολιτευτικές. Στην φάση αυτή των διαπραγματεύσεων πρέπει να πληρωθούν κάποια λεφτά, αν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις, τότε η ΕΕ θα ανοίξει την στρόφιγγα. Αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα. Αν δεν σωθεί η χώρα ούτε αποθεματικά μετράνε ούτε τίποτα. Εάν χρειάζονται τα αποθεματικά των δήμων, με την προϋπόθεση να ανοίξει η στρόφιγγα από την ΕΕ, τότε προφανώς και καλά κάνει η κυβέρνηση» υπογράμμισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:  «Τώρα, εάν αυτό κάποιοι το πουν “κωλοτούμπα”, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι όλοι μας θέλουμε να σωθεί η χώρα. Εδώ που τα λέμε, αν δεν τα πάρει τώρα τα αποθεματικά, θα τα πάρει αργότερα. Αλλά, αν δεν σωθεί η χώρα, αντιλαμβάνεσθε ότι ούτε αποθεματικά μετράνε, ούτε τίποτα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, «το θέμα είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα την κατάσταση, να μη μένουμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος. Το δάσος είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα και για να σωθεί η χώρα χρειάζονται λεφτά, για λεφτά θα πάρουμε και δανεικά από τη γιαγιά μας».

Ο δήμαρχος τόνισε ότι τα αποθεματικά του δήμου ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία και προμηθευτές. Εξήγησε ότι η λειτουργία του Δήμου πλήττεται, καθώς τίθεται θέμα σχεδιασμού, προγραμματισμού και προτεραιοτήτων που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία, ενώ και η «ψυχολογία της αγοράς», όπως ανέφερε, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στάση του κόσμου έναντι του Δήμου. «Η αγορά λειτουργεί με ψυχολογία. Δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα. Ποιον θα πρωτο πληρώσουμε αυτές τις 15 μέρες. Δεν είναι τραγικά τα προβλήματα αλλά δημιουργείται μια αναστάτωση η οποία μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει» τόνισε.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ενημερώσει από πριν την ΚΕΔΕ για αυτή την εξέλιξη. «Η κυβέρνηση έπρεπε να φωνάξει από πριν την ΚΕΔΕ και να πει “κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να κάνουμε αυτό”. Αυτό δεν το έκαναν, κι αυτό είναι το μεμπτό. Είναι μια αυθαιρεσία άνευ προηγουμένου. Εγώ δεν αντιλέγω ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ό,τι λεφτά υπάρχουν διαθέσιμα, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλιώς τι τις θέλουμε τις εκλογές. Ας διορίζουν τους δημάρχους να τελειώνουμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ανάλογα με την απόφαση της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή πώς θα κινηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Χθες το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του εξέφρασε την αντίθεσή του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα διαθέσιμα των Δήμων, ενώ διέκοψε τη συνεδρίαση ως ένδειξη της σημασίας και της σπουδαιότητας που αποδίδει στο γεγονός.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά των διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας και ζητά από τη Κυβέρνηση να την αποσύρει, θεωρώντας ότι τέτοιες ενέργειες καταλύουν την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

ZENITH