Skip to main content

«Μύλος» στη Νομαρχιακή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Πάλι δεν εκλέχτηκε συντονιστής, παρότι ο υποψήφιος ήταν ένας και μάλιστα από την «πλειοψηφία». Μόνο που η πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται κάτι σχετικό. Τρίτη προσπάθεια εντός της εβδομάδας…

του Τάσου Τασιούλα

Χωρίς αποτέλεσμα και η δεύτερη προσπάθεια των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης να εκλέξει απόψε το βράδυ συντονιστή, αντικαταστάτη του παραιτηθέντος, Νίκου Σαμανίδη και αναπληρωτή συντονιστή.

Μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης αυτή τη φορά ήταν ο νυν αναπληρωτής συντονιστής, Μίλτος Οικονόμου. Και πάλι, όπως στην πρώτη διαδικασία, από τα 45 μέλη της Νομαρχιακής προσήλθαν τα 44 και τελικά ο κ. Οικονόμου, παρά το γεγονός ότι η Ελευθερία Χατζηγεωργίου απέσυρε την υποψηφιότητά της για τη θέση του συντονιστή, πήρε τρεις ψήφους περισσότερες από την πρώτη φορά.

Με 18 ψήφους υπέρ του κ. Οικονόμου και 26 λευκά τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα και αποδείχτηκε ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν είναι αυτή που «μπλοκάρει» την εκλογή. Άλλωστε, το τοπίο στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ρευστό και ειδικά σε αυτό το μεγάλο κομμάτι της πλειοψηφίας, που ονομάζουμε «προεδρικοί».

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία ο κ. Οικονόμου είχε πάρει 15 ψήφους η κ. Χατζηγεωργίου 10, ενώ τα λευκά ήταν 18 και μια ψήφος ήταν άκυρη. Η κ. Χατζηγεωργίου μάλιστα είχε πάρει, όπως δήλωσε στη Voria.gr την απόφαση να μην είναι υποψήφια αυτή τη φορά προκειμένου να εκλεγεί σίγουρα συντονιστής.

Για την εκλογή κάποιου χρειάζονται 23 ψήφοι. Δεδομένου ότι τόσο ο κ. Οικονόμου, όσο και η κ. Χατζηγεωργίου ανήκουν στους λεγόμενους «προεδρικούς», απόψε τα πράγματα φαίνονταν πολύ πιο εύκολα.

Εντούτοις, το σύνολο όσων προτίμησαν στην πρώτη ψηφοφορία την κ. Χατζηγεωργίου δεν πήγαν στον κ. Οικονόμου.

Μάλιστα, στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας η κ. Χατζηγεωργίου πρότεινε να είναι μοναδικός υποψήφιος συντονιστής «κοινής αποδοχής» ο Δημήτρης Δημητριάδης, όμως η πρότασή της δεν έγινε δεκτή από τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος δήλωσε ότι δε θέλει να μπει σε καμιά διαδικασία αντιπαλότητας με κάποιον συνυποψήφιό του και θα δεχόταν την πρόταση εφόσον ήταν μοναδικός υποψήφιος.

Στην πρώτη ψηφοφορία δεν είχε γίνει δεκτή η πρόταση των μελών της «Αριστερής Πλατφόρμας» να εκλεγεί συντονιστής από τους «προεδρικούς» και ο αναπληρωτής από τα μέλη της (προτείνοντας τον Παύλο Μαλαχτάρη για αναπληρωτή). Τότε υπήρξαν αλληλοκατηγορίες για την αδυναμία να βγει «λευκός καπνός» από τη διαδικασία.

Απόψε, όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα.

Όπως και να έχει πάντως, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πλέον να επαναλάβουν τη διαδικασία για τρίτη φορά, με το εσωκομματικό «ρήγμα» πλέον να παίρνει και προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς ορισμένοι βγαίνουν… τραυματισμένοι από τη διαδικασία των ισορροπιών.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των «προεδρικών» για παράδειγμα, που εξηγεί και τη στάση που τηρούν τα μέλη της Νομαρχιακής, όπως εξηγούσαν έμπειρα στελέχη στη Voria.gr, είναι ότι ο μεν κ. Οικονόμου ανήκει στους πιο… αριστερούς, η δε κ. Χατζηγεωργίου στους πιο κεντρώων αντιλήψεων, παρότι και οι δυο πλευρές στηρίζουν τις προεδρικές επιλογές και επ’ ουδενί δε θεωρούνται εσωτερική αντιπολίτευση (όπως θεωρούν πολλοί την «Αριστερή Πλατφόρμα»). Κι από εκεί και πέρα στους «προεδρικούς» προστίθενται και τα μέλη της ΚΟΕ, που επίσης έχουν διαφοροποιήσεις με τους υπόλοιπους. Δεν είναι τυχαίο ότι η «κίνηση» στην οποία για παράδειγμα ανήκει ο κ. Οικονόμου, παρότι ψηφίζει υπέρ των προεδρικών επιλογών είχε συντάξει και κριτικό κείμενο στην ηγεσία του κόμματος…

Αυτό το ρευστό σκηνικό θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθεί και να αποκτήσει ομοιογένεια (σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την επιλογή για συντονιστή της ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης) στην επόμενη συνεδρίαση και ψηφοφορία, η οποία μάλιστα αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Το κεφάλαιο αναπληρωτή συντονιστή είναι επίσης διαφορετικό, αφού μπορεί η μοναδική πρόταση προς το παρόν να είναι ο κ. Μαλαχτάρης, πλην όμως ακόμη η διαδικασία δεν έχει ανοίξει και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όταν εκλεγεί συντονιστής θα υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι για την αναπλήρωσή του…

ZENITH