Skip to main content

Μυστήρια και θαύματα στις αγορές εργασίας

Ερωτηματικά προκαλούν η αμερικανική και γερμανική αγορά εργασίας, καθώς για την πρώτη πολλοί αναρωτιούνται πως έφτασε σε τόσο κακή κατάσταση, ενώ για τη δεύτερη εντυπωσιάζονται για τους ρυθμούς ανάκαμ
Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη

Μυστήρια και θαύματα συμβαίνουν στην αμερικανική και γερμανική αγορά εργασίας. Για τη μεν πρώτη πολλοί είναι που αναρωτιούνται ακόμα πως έφτασε σε τόσο κακή κατάσταση για τη μεν δεύτερη παρατηρητές και οικονομολόγοι εντυπωσιάζονται για τους ρυθμούς ανάκαμψης της.

Ο λόγος που η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει μυστήριο δεν είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας που αυτό λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενο εφόσον η χώρα βίωνε μία από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της. Ο λόγος είναι 1,2 εκατ. Αμερικανοί αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, εγκαταλείποντας τις προσπάθειες ανεύρεσης εργασίας. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση, 1,19 εκατ. εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες αναζήτησης εργασίας, έναντι 796.000 ένα χρόνο πριν. Το υπουργείο Εργασίας κατατάσσει στη συγκεκριμένη κατηγορία εκείνους που δεν έχουν αναζητήσει εργασία κατά τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν κάποια θέση ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Και όσο περισσότερο παραμένουν εκτός εργασίας, τόσο πιο δύσκολο γι΄ αυτούς να βρουν δουλειά.

Την ίδια στιγμή, η απροσδόκητη μείωση των θέσεων προσωρινής απασχόλησης αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο προβληματισμού, με τις εταιρείες διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων να προβλέπουν ανάπτυξη της αγοράς εργασίας με υποτονικούς ρυθμούς κατά τους προσεχείς μήνες. Στη διάρκεια του Ιουλίου, καταργήθηκαν συνολικά 131.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αριθμός διπλάσιος έναντι των προβλέψεων. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια να περιμένει κανείς σημαντική ανάπτυξη στον τομέα της απασχόλησης, ούτε όμως και ενδείξεις επιδείνωσης των συνθηκών», εκτιμά ο Ρόι Κρόιζε, επικεφαλής της εταιρείας υπηρεσιών στελέχωσης SFN Group.

Από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού για μία ακόμα φορά οι Γερμανοί εντυπωσιάζουν κάνοντας μάλιστα του αξιωματούχους τους να μιλάνε για ένα μικρό θαύμα.  «Η οικονομία μας ανακτά την ισχύ της» ισχυρίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε. «Έχουμε ήδη ένα μικρό θαύμα στην αγορά εργασίας, το οποίο μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα εξελιχθεί σε μεγάλο» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του Μπρούντερλε έρχονται μία ημέρα μετά την επισήμανση της Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν έως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας έως τα τέλη του έτους, έχοντας αφήσει πίσω τους την κρίση. Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή έκανε «άλμα» το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ και ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Τα στοιχεία όμως αυτά αναμένεται να οδηγήσουν τα εργατικά συνδικάτα, που για αρκετά χρόνια είχαν συμβιβαστεί με μικρές μισθολογικές αυξήσεις, να αυξήσουν τις πιέσεις τους για νέες διεκδικήσεις. «Στο νέο γύρο των μισθολογικών διαπραγματεύσεων θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν δίκαιο μερίδιο στην ανάκαμψη» υπογράμμισε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Rheinischer Merkur» ο Μπέρτχολντ Χούμπερ, επικεφαλής του συνδικάτου IG Metal, το οποίο εκπροσωπεί δύο εκατομμύρια εργαζομένους στη μεταλλουργία.

Τα συνδικάτα έχουν στο πλευρό τους τη γερμανική κοινή γνώμη, αλλά και τους οικονομολόγους, που επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη δεν θα έχει διάρκεια, εάν εξαρτάται αποκλειστικά από τις εξαγωγές, για αυτό και θα πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση.

Η διαφορά βέβαια με τα συνδικάτα της Γερμανίας είναι ότι η σοβαρότητα τους είναι αναμφισβήτητη αφού τη δεκαετία του 2000 σε μία πραγματική επίδειξη δύναμης και συνέπειας στάθηκαν όταν αυτό έπρεπε δίπλα στο γερμανικό κράτος ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης και αυτός είναι και ο λόγος που όταν διεκδίκησαν και διεκδικούν όλοι γνωρίζουν ότι η κεντρική πολιτική σκηνή μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω. Ξέρουν πότε, που και πόσα ζητούν με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία της χώρας και όχι με γνώμονα τις πολιτικές ιδεολογίες. Όσο για το αμερικανικό όνειρο μετατράπηκε σε μυστήριο που τώρα οι οικονομικοί και πολιτικοί εγκέφαλοι καλούνται να επιλύσουν και άμεσα διότι κινδυνεύει ο κοινωνικός ιστός της χώρας.

ZENITH