Skip to main content

Ν.Κορέα: Μείωση 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020

Στόχος μείωση 30% των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 θέτει η Ν.Κορέα, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίτευξης μιας παγκόσμιας, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στ
Τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης 30% των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 θέτει η Νότια Κορέα, ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στην Ασία, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίτευξης μιας παγκόσμιας, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, τον επόμενο μήνα.

«Ο οικειοθελής στόχος της Νότιας Κορέας θα δώσει κίνητρα για προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, παρά τις απαισιόδοξες προοπτικές για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγη», επισημαίνει, σε σημερινή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κ. Λι Μιουνγκ Μπακ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο στόχος έχει τεθεί στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα τα οποία συνιστά για τις αναδυόμενες οικονομίες η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Η Νότια Κορέα προτίθεται να περιορίσει το βάρος που θα επιφορτιστεί ο τομέας της μεταποίησης και να μειώσει τις εκπομπές σε κλάδους εκτός βιομηχανίας, όπως οι μεταφορές και οι οικοδομές, για να κρατήσει την αύξηση τους κάτω από τα επίπεδα στα οποία θα ανέρχονταν το 2020, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα πρόληψης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση θα συστήσει μια ειδική επιχειρησιακή ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στελέχη από τη βιομηχανία και ειδικοί για να μελετήσουν πιθανές μειώσεις των εκπομπών στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά.

Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, η απόφαση έρχεται μετά από τη συνάντηση των ηγετών της περιοχής Ασία-Ειρηνικός το Σαββατοκύριακο, στην οποία παραδέχθηκαν ότι μια νομικά δεσμευτική συμφωνία είναι ανέφικτη και έθεσαν ως στόχο μια πολιτική συμφωνία για την επίτευξη, μελλοντικά, μιας περιεκτικής συμφωνίας.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Νότια Κορέα είχε περιγράψει τρεις προτάσεις: τη μείωση έως και 4% των εκπομπών μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, τη θέσπιση ανώτατου ορίου στα επίπεδα του 2005 και την αύξηση τους κατά 8% μέχρι το 2020.

«Εκτός και αν υπάρξει σημαντική αλλαγή στις συνθήκες επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο στόχος αυτός θα ισοδυναμεί με μείωση 4% των εκπομπών σε σχέση με τα επίπεδα του 2005», δήλωσε το Μπλούμπεργκ ο γενικός γραμματέας της επιτροπής της νοτιοκορεάτικης Προεδρίας για την πράσινη ανάπτυξη κ. Βου Κι Τζονγκ.

  
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ZENITH