Skip to main content

Να λύσει το Κυπριακό καλεί την Τουρκία η Κομισιόν

Την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.
Την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, και πρόσθεσε ότι «δεν είναι απαισιόδοξος για τη λύση».

Ο κ. Φούλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ, χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικές» τις δηλώσεις του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, καθώς και τις πρώτες συνομιλίες με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό θέλει ο Έρογλου

Σε δηλώσεις λίγο πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών, που ανεστάλησαν όταν με δημόσιες δηλώσεις του αμφισβήτησε τη βάση των συνομιλιών, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συναντάται με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ακόμα και τρεις φορές την εβδομάδα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση ως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», ο Έρογλου υπέβαλε σχετικό αίτημα στον πρόεδρο Δ. Χριστόφια, αλλά, όπως είπε, δεν πήρε απάντηση.

Υποστήριξε, επίσης, ότι εξαντλείται η υπομονή της Τουρκίας και των ξένων και ότι αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν εξευρεθεί λύση, θα έβλεπε με καλό μάτι την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Επίσης είπε ότι το περιουσιακό, το οποίο θα συζητηθεί στην απογευματινή συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια, θα ρυθμιστεί με αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή.

Ο ίδιος είπε ότι θα προτιμούσε οι συνομιλίες να άρχιζαν από τη διακυβέρνηση και κατανομή των εξουσιών και όχι με το περιουσιακό, αλλά αποδέχθηκε τη συζήτηση του θέματος κατά προτεραιότητα, για να μην κατηγορηθεί ότι παρεμβάλλει εμπόδια στη διαδικασία.

Εξάλλου, είπε ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί μέρος της συνολικής διευθέτησης και δεν πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ZENITH