Skip to main content

Να μείνει σε ελληνικά χέρια το «βιντεολόττο»

Την έντονη αντίθεσή της στην εφαρμογή μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων, με αφορμή την επιστροφή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, εξέφρασε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος.
Την έντονη αντίθεσή της στην εφαρμογή μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων, με αφορμή την επιστροφή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (τύπου videolotto), εξέφρασε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος (ΟΣΗΠΕ) κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μονοπωλιακές καταστάσεις, σε άδειες τύπου βιντεολόττο, σε συγκέντρωση της δουλειάς σε λίγους ισχυρούς αδειούχους με μόνο κριτήριο το μεγαλύτερο κέρδος», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΣΗΠΕ, Άγγελος Καλλινικίδης, υπογραμμίζοντας πως τέτοιου είδους λύσεις «θα ευνοήσουν τις ξένες εταιρίες κατασκευαστών, θα δώσουν δουλειά σε ξένα χέρια, θα οδηγήσουν στην καταστροφή ό,τι έχει απομείνει από το κλάδο μας και φυσικά δεν πρόκειται να συντελέσουν στην απαιτούμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Παράλληλα, ο κ. Καλλινικίδης βλέπει πολλά οφέλη για το ελληνικό κράτος, εάν η κατασκευή και διάθεση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ανατεθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου. «Είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα, ειδικότερα σ’ αυτήν τη χρονική συγκυρία να επενδύσουμε στη χώρα μας και το τελευταίο ευρώ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα στην αγορά 50.000 μηχανών ειδικών προδιαγραφών τύπου βιντεολόττο (VLTs), με μέσο όρο αξίας μηχανής 5.000 ευρώ, επένδυση συνολικού ύψους 250.000.000 ευρώ.

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να βάλει στα κρατικά ταμεία πάνω από 500 εκατ. ευρώ από τις άδειες λειτουργίας των μηχανημάτων και τη φορολόγηση των κερδών. Ενδιαφέρον φαίνεται να έχουν εκδηλώσει ο ΟΠΑΠ, η Lottomatica και η Ιntralot, ενώ η ΟΣΗΠΕ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα «τυχερά μηχανήματα» πρέπει να μείνουν σε ελληνικά χέρια, δημιουργώντας πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας. «Δεν θέλουμε να χάσουμε τις δουλειές μας στο βωμό της κερδοφορίας κάποιων μεγαλοεπενδυτών και κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών. Μπορούμε και χωρίς αυτούς», επισημαίνει ο κ. Καλλινικίδης.

Αναλυτικότερα, η ΟΣΗΠΕ προτείνει την καθιέρωση ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους, με τις ακόλουθες προδιαγραφές:

- Μέγιστο στοίχημα 50 λεπτά του  ευρώ με μέγιστο κέρδος 100 ευρώ.

- Ποσοστά απόδοσης άνω του 92% στους συμμετέχοντες.

- Περιορισμένος αριθμός παιχνιδιών και όχι αναλογία 1 ανά 250 κατοίκους.

Τα ψυχαγωγικά παιχνίδια περιορισμένου κέρδους (AWPs), βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, λειτουργούν ως ανάχωμα προς τον απεριόριστο τζόγο και ειδικότερα τον διαδικτυακό, που υπάρχει παντού και γιγαντώνεται, όπως υποστηριζει ο κ. Καλλινικίδης. «Είναι μια λύση που δίνει διέξοδο σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που αναζητούν αυτού του είδους την ψυχαγωγία, παρέχοντας τους πραγματική διασκέδαση, χωρίς να επέρχεται η καταστροφή τους», τονίζει.

ZENITH