Skip to main content

«Να σταματήσει η τρέλα των μπόνους» ζητάη Ε.Ε.

Οι αντιδράσεις για τη μείωση των μπόνους δεν είναι αμελητέες, κυρίως από την πλευρά των τραπεζικών κολοσσών.
Φρένο στα υπέρογκα μπόνους των τραπεζιτών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εργασίες της G20, των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών, έχουν ως στόχο να θεσπίσει η G20 δεσμευτικά μέτρα για την αποτροπή κρίσεων, όπως αυτή που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers.

Οι συμμετέχοντες εμφανίζονται διχασμένοι σε ό,τι αφορά στα αποθεματικά των τραπεζών και τα μπόνους των μάνατζερ, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. και υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Άντερς Μποργκ, ζήτησε «να σταματήσει η τρέλα των μπόνους. Οι τράπεζες κάνουν πάρτι σαν να είμαστε στο 1999, αλλά βρισκόμαστε στο 2009. Πρέπει να μπει τέρμα στην κουλτούρα των μπόνους, το αργότερο στο Πίτσμπουργκ». Αυτά που ανέφερε ο κ. Μποργκ είναι ο κοινός παρονομαστής, στον οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι.

Παρ’ όλα αυτά, οι αντιδράσεις δεν είναι αμελητέες. Ήδη, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Γουόλ Στριτ, που θέλει να αποφύγει πάση θυσία την παρέμβαση του κράτους.

ZENITH