Skip to main content

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καλεί την Τουρκία η Γερμανία

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σύγκλισης με την ΕΕ, ιδιαίτερα στους τομείς των θρησκευτικών ελευθεριών, κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα. Ο κ. Βε
Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σύγκλισης με την ΕΕ, ιδιαίτερα στους τομείς των θρησκευτικών ελευθεριών, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, κάλεσε την Τουρκία ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλλε, κατά την επίσκεψή του στη χώρα. Ο Γερμανός αξιωματούχος, συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη  Βαρθολομαίο.

Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε την Άγκυρα ότι το Βερολίνο θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και τόνισε ότι είναι εσφαλμένη η εκτίμηση ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα είναι αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας.

«Αυτό που έχει αποφασιστεί από την Τουρκία και την ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει. Και ισχύει και για αυτή τη γερμανική κυβέρνηση. Δεσμεύομαι για αυτό», σημείωσε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια της σε σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εξήρε την τουρκική διπλωματία, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Αρμενία.

Ο κ. Βεστερβέλλε, ολοκλήρωσε την σημαντική επίσκεψη του στην Τουρκία, με επίσκεψη στο Φανάρι, προχωρώντας σε μια ευρεία ανασκόπηση της κατάστασης που αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους συνεργάτες του.

Μετά την συνάντηση ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του και δήλωσε ότι «έχω έρθει πολλές φορές στην Τουρκία από τα παιδικά μου χρόνια, αλλά πρώτη φορά έχω την τιμή να επισκεφθώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο είναι ένα μεγάλο θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο».

ZENITH